Διαβάσαμε και σας προτείνουμε...


  Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του καταξιωμένου συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή, "Ο Άρχοντας" (εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ) και οφείλω να πω πως η πένα του συγγραφέα με άγγιξε. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, η πλοκή, οι χαρακτήρες του έργου συστήνουν μία από τις πλέον αξιόλογες επιλογές. Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σας ή σε κάποιο πρόσωπο που αγαπάτε, το συστήνω ανεπιφύλακτα. Μέσα από τις σελίδες του, ξετυλίγεται μια ιστορία που αναμφίβολα χαράζεται στη ψυχή σου, ακόμη κι αν τελικά δεν δικαιολογείς κανέναν από τους χαρακτήρες ή τις πράξεις τους. Χωρίς να δώσω λεπτομέρειες για την υπόθεση, γιατί είναι αρκετά λεπτό το θέμα, θα σταθώ στο ότι κάποιες φορές, η αλήθεια της ψυχής μας βρίσκεται πολύ πιο βαθιά μέσα μας και βιβλία όπως "Ο Άρχοντας" έχουν τον τρόπο να μας την φέρνουν στην επιφάνεια.
  Η ιστορία του εξελίσσεται σαν εκτενές ψυχογράφημα μέσω της "κοινωνικής" σκιαγράφησης των σφουγγαράδων σε μια "δύσκολη" ιστορικά εποχή. Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο, είναι σίγουρα ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Είναι γραμμένο για αυτούς που πιστεύουν πως τίποτα στη ζωή δε τους χαρίστηκε και μάχονται ασταμάτητα για να βρουν ένα καλύτερο αύριο οι επόμενες γενιές.


(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Γιάννης Μαγκλής είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους πεζογράφους μας. Ο Άρχοντάς του είναι παιδί της νιτσεϊκής φιλοσοφικής σκέψης. Όμως, πέρα για πέρα γήινος. Πατάει στέρεα στο χώμα. Σου προσφέρει, όχι την άρνηση, αλλά την κατάφαση της ζωής. Ένας ο δρόμος του: η πάλη ενάντια στο πεπρωμένο ως την ύστατη πνοή. Με αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του. Με περηφάνια. Με αξιοπρέπεια, όπως ταιριάζει στο δυνατό άνθρωπο. Αλύγιστος, κι ας ξέρει πως σε κάποια στροφή του άνισου αγώνα του, θα δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα... η κυρία Μαρία, ο Νικόλας, ο Αλκιβιάδης, ο Μιλτιάδης, ο Άρης, η Ελένη, η Μυρτώ, η οικογένεια του Άρχοντα. Και γύρα της ένας κόσμος ολόκληρος που δούλευε τη γη, φρόντιζε τα ζώα και τις σοδειές και μεριμνούσε για τις τρεχούμενες εμπορικές δουλειές... Ο Άρχοντας είναι ένα από τα μυθιστορήματα που ανοίγουν δρόμους στην πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη. Που του δίνουν έναν κανόνα ζωής, που ν' αξίζει να τη ζήσει κανείς χωρίς να προδώσει τον άνθρωπο. Είναι γραμμένος έτσι που μπορείς να ακούσεις ευκρινέστατα τους ήχους της ψυχής του λαού μας. Πάνω απ' όλα ορθώνεται περήφανη, δωρική, απολλώνεια η αξιοσύνη της ελληνικής φυλής, το λεγόμενο «δαιμόνιό» της, η λεβεντιά, η αγωνία του Σίσυφου, που κυλάει αιώνια την πέτρα του, μα και η ατσαλένια δύναμη του Ανταίου, που την κρατάει όρθια. Είναι βιβλίο που σε προβληματίζει. Σου βάζει ερωτηματικά και σε υποχρεώνει να δώσεις απαντήσεις. Βιβλίο που σε τυλίγει με την αχλύ του λόγου και με τα μαγικά φτερά του σε πάει πολύ ψηλά...


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΛΗΣ

Γεννήθηκε το 1909 στην Κάλυμνο. Εργάσθηκε στην αρχή ως σφουγγαράς, κάτι που πρόβαλε συχνά στα πεζογραφήματά του. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, από όπου πήρε ερεθίσματα για τις ιστορίες του. Τα προσωπικά του βιώματα εμπνέουν το συγγραφέα. Ο αγώνας των θαλασσινών για το μάζεμα των σφουγγαριών, ο κίνδυνος για τη ζωή τους στο βάθος της θάλασσας, ο καθημερινός ηρωισμός των αλιέων, η σκληρή δουλειά, μαζί με την καλοσύνη των απλών ανθρώπων συνιστούν τα μοτίβα των πεζογραφημάτων του. Γράφει συναρπαστικά, με λαϊκή γλώσσα, με λυρισμό, με διακριτικότητα. Τιμήθηκε με κρατικά βραβεία λογοτεχνίας (1957, 1958, 1974).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα το σχόλιο ή την κριτική σας. Η γραφομηχανή είναι ένας δικτυακός τόπος βασισμένος στην πολυφωνία και στην ελευθερία του λόγου. Όμως σχόλια με υβριστικό ή /και προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται δεκτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)