ΑΡΘΡΟ: Η ιστορία των Blogs

άρθρο της γραφομηχανής
Ένα blog (μια περικοπή της έκφρασης weblog) είναι μια συζήτηση ή ενημερωτική ιστοσελίδα που δημοσιεύεται στο World Wide Web και αποτελείται από διακριτές, συχνά άτυπες καταχωρήσεις κειμένου με μορφή ημερολόγιου (posts). Τα κείμενα εμφανίζονται συνήθως σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, έτσι ώστε η πιο πρόσφατη ανάρτηση να εμφανίζεται πρώτη, στην κορυφή της ιστοσελίδας. Μέχρι το 2009, τα blogs ήταν συνήθως το έργο ενός ατόμου, περιστασιακά μιας μικρής ομάδας και κάλυπταν συχνά ένα μόνο θέμα ή θεματική ενότητα. Στη δεκαετία του 2010, αναπτύχθηκαν blogs πολλαπλών συντακτών (MABs), με δημοσιεύσεις επαγγελματικά επεξεργασμένες. Τα MABs από εφημερίδες, άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πανεπιστήμια, ομάδες προβληματισμού, ομάδες υπεράσπισης και παρόμοια ιδρύματα αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη ποσότητα κυκλοφορίας ιστολογίων. Η άνοδος του Twitter και άλλων συστημάτων microblogging βοηθά στην ενσωμάτωση των ΜΑΒs και των ιστολογίων ενός δημιουργού στα μέσα ενημέρωσης.
Η εμφάνιση και ανάπτυξη των blogs στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνέπεσε με την εμφάνιση εργαλείων δημοσίευσης στον ιστό που διευκόλυναν την ανάρτηση περιεχομένου από μη τεχνικούς χρήστες που δεν είχαν μεγάλη ή και καθόλου εμπειρία με HTML ή προγραμματισμό υπολογιστών. Προηγουμένως, η γνώση τέτοιων τεχνολογιών όπως το HTML και το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων απαιτούνταν για τη δημοσίευση περιεχομένου στον ιστό και, ως εκ τούτου, οι πρώτοι χρήστες του Διαδικτύου τείνουν να είναι χάκερ και λάτρεις υπολογιστών. Στη δεκαετία του 2010, η πλειονότητα είναι διαδραστικές ιστοσελίδες Web 2.0, επιτρέποντας στους επισκέπτες να αφήνουν online σχόλια και αυτή η διαδραστικότητα τους διακρίνει από άλλους στατικούς ιστότοπους. Με αυτή την έννοια, το blogging μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Πράγματι, οι μπλόγκερ δεν παράγουν περιεχόμενο μόνο για να δημοσιεύσουν τα blog τους, αλλά επίσης συχνά χτίζουν κοινωνικές σχέσεις με τους αναγνώστες τους και άλλους bloggers. Ωστόσο, υπάρχουν και ιστολόγια υψηλής αναγνωστικότητας τα οποία δεν επιτρέπουν καθόλου σχόλια των αναγνωστών. Πολλά ιστολόγια παρέχουν σχόλια σε ένα μόνο συγκεκριμένο θέμα ή ενότητα, από την πολιτική έως την αθλητική. Άλλοι λειτουργούν ως πιο προσωπικοί, σε απευθείας σύνδεση ημερολόγια και άλλοι πάλι, λειτουργούν περισσότερο ως διαφήμιση σε απευθείας σύνδεση ενός συγκεκριμένου ατόμου, προϊόντος ή εταιρείας. Ένα τυπικό ιστολόγιο συνδυάζει κείμενο, ψηφιακές εικόνες και συνδέσμους με άλλα ιστολόγια, ιστοσελίδες και άλλα μέσα που σχετίζονται με το θέμα του. Η ικανότητα των αναγνωστών να αφήνουν δημόσια παρατηρήσιμα σχόλια και να αλληλεπιδρούν με άλλους σχολιαστές είναι μια σημαντική συμβολή στη δημοτικότητα πολλών ιστολογίων. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ιστολογίων ή οι συντάκτες, συχνά μετριάζουν και φιλτράρουν τα σχόλια για να καταργήσουν την ομιλία μίσους ή άλλο προσβλητικού περιεχομένου.
Τα περισσότερα blogs είναι κυρίως κείμενα, αν και μερικά επικεντρώνονται στην τέχνη (blogs τέχνης), στις φωτογραφίες (photoblogs), σε βίντεο (video blogs ή vlogs), μουσική (blogs MP3) και ήχου (podcasts). Στην εκπαίδευση, τα blogs μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικοί πόροι. Αυτά τα blogs αναφέρονται ως edublogs. Το microblogging είναι ένας άλλος τύπος blogging που περιλαμβάνει πολύ σύντομες αναρτήσεις. Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, υπήρχαν πάνω από 156 εκατομμύρια δημόσια blogs. Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 υπήρχαν περίπου 172 εκατομμύρια blogs Tumblr και 75,8 εκατομμύρια WordPress. Σύμφωνα με τους κριτικούς και άλλους bloggers, το Blogger είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία blogging που χρησιμοποιείται σήμερα. Ωστόσο, το Blogger δεν προσφέρει δημόσια στατιστικά στοιχεία.

Ιστορία
Η πρώτη παρουσίαση ιστολογίου με μορφή "ημερολογίου" που αποτελείται από κείμενο και εικόνες που μεταδίδονται ασύρματα σε πραγματικό χρόνο από έναν φορητό υπολογιστή, έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 1995.
Ο όρος "weblog" σχεδιάστηκε από τον Jorn Barger στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Η σύντομη φόρμα "blog" σχεδιάστηκε από τον Peter Merholz, ο οποίος έσπασε τη λέξη weblog τον Απρίλιο του 1999. Λίγο αργότερα, ο Evan Williams στην Pyra Labs χρησιμοποίησε το blog τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα δηλαδή "να blog...", να κάνω blogging, δηλαδή "να επεξεργαστώ το ιστολόγιό μου ή να δημοσιεύσω το ιστολόγιό μου") και σχεδίασε τον όρο "blogger" σε σχέση με τα Pyra Labs.

Προέλευση
Πριν το blogging να γίνει δημοφιλές, οι ψηφιακές κοινότητες έλαβαν πολλές μορφές, όπως το Usenet, εμπορικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως το GEnie, το Byte Information Exchange (BIX) και τα πρώιμα CompuServe, οι λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το Bulletin Board Systems (BBS). Στη δεκαετία του 1990, το λογισμικό του διαδικτυακού φόρουμ, δημιούργησε συνομιλίες με “θέματα”. Τα “θέματα” είναι τοπικές συνδέσεις μεταξύ μηνυμάτων σε ένα εικονικό corkboard. Από τις 14 Ιουνίου 1993, η Mosaic Communications Corporation διατήρησε τον κατάλογο των νέων ιστοτόπων “What's New”, τον ενημέρωνε καθημερινά και τον αρχειοθετούσε μηνιαίως. Η σελίδα ήταν προσβάσιμη από ένα ειδικό κουμπί “Τι νέο υπάρχει” στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού Mosaic. Το μοντέρνο ιστολόγιο εξελίχθηκε από το online ημερολόγιο, όπου οι άνθρωποι θα κρατούσαν έναν τρέχοντα απολογισμό των γεγονότων στην προσωπική τους ζωή. Οι περισσότεροι τέτοιοι συγγραφείς ονόμαζαν τους εαυτούς τους δημοσιογράφους. Ο Justin Hall, ο οποίος ξεκίνησε το blogging του το 1994, ενώ είναι φοιτητής στο Swarthmore College, αναγνωρίζεται γενικά ως ένας από τους πρώτους bloggers όπως και ο Jerry Pournelle. Το Scripting News του Dave Winer πιστώνεται επίσης με το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο μακροχρόνια ιστολόγια. Το περιοδικό Australian Netguide διατήρησε το Daily Net News στην ιστοσελίδα τους από το 1996. Το Daily Net News έτρεξε συνδέσμους και καθημερινές αναθεωρήσεις νέων ιστοσελίδων, κυρίως στην Αυστραλία. Ένα άλλο πρώιμο blog ήταν το Wearable Wireless Webcam, ένα online κοινόχρηστο ημερολόγιο της προσωπικής ζωής ενός ατόμου που συνδυάζει κείμενο, ψηφιακό βίντεο και ψηφιακές εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά από φορητό υπολογιστή και συσκευή EyeTap σε μια τοποθεσία web το 1994. Αυτή η πρακτική ημι-αυτοματοποιημένου blogging με το ζωντανό βίντεο μαζί με το κείμενο αναφέρεται ως sousveillance, και τέτοια περιοδικά χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως αποδεικτικά στοιχεία σε νομικά θέματα. Τα πρώιμα ιστολόγια ήταν απλώς ανανεωμένα με το χέρι συστατικά των κοινών ιστοτόπων. Ωστόσο, η εξέλιξη των ηλεκτρονικών εργαλείων και εργαλείων λογισμικού για τη διευκόλυνση της παραγωγής και συντήρησης των άρθρων του ιστότοπου που αναρτήθηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά κατέστησε δυνατή τη δημοσίευση σε έναν πολύ μεγαλύτερο και λιγότερο τεχνικό πληθυσμό. Τελικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ξεχωριστή κατηγορία των online δημοσιεύσεων που παράγουν ιστολόγια που αναγνωρίζουμε σήμερα. Για παράδειγμα, η χρήση ενός λογισμικού βασισμένου σε πρόγραμμα περιήγησης είναι τώρα μια τυπική πτυχή του "blogging". Τα blogs μπορούν να φιλοξενούνται από αποκλειστικές υπηρεσίες φιλοξενίας ιστολογίου ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη χρήση λογισμικού ιστολογίου ή με τακτικές υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων. Μερικοί πρώτοι bloggers, όπως η Misanthropic Bitch, οι οποίοι ξεκίνησαν το 1997, μάλιστα αναφέρθηκαν στην ηλεκτρονική τους παρουσία ως zine, πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ο όρος blog.

Δημοτικότητα
Μετά από μια αργή έναρξη, το blogging γρήγορα κέρδισε σημαντική δημοτικότητα. Η χρήση του ιστολογίου εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια του 1999 και τα επόμενα χρόνια, και έγινε ακόμα πιο δημοφιλής από την σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη των πρώτων φιλοξενούμενων εργαλείων ιστολογίου.
Ο Bruce Ableson εγκαινίασε το “Ανοικτό ημερολόγιο” τον Οκτώβριο του 1998, το οποίο γρήγορα μεγάλωσε σε χιλιάδες ηλεκτρονικά ημερολόγια. Το Open Diary ανέπτυξε το σχόλιο του αναγνώστη, καθιστώντας την πρώτη κοινότητα του blog, όπου οι αναγνώστες θα μπορούσαν να προσθέσουν σχόλια στις καταχωρήσεις ιστολογίου άλλων συγγραφέων.
Ο Brad Fitzpatrick ξεκίνησε το LiveJournal τον Μάρτιο του 1999.
Ο Andrew Smales δημιούργησε το Pitas.com τον Ιούλιο του 1999 ως μια ευκολότερη εναλλακτική λύση στη διατήρηση μιας ειδησεογραφικής σελίδας σε μια τοποθεσία Web, ακολουθούμενη από το DiaryLand τον Σεπτέμβριο του 1999, εστιάζοντας περισσότερο σε μια προσωπική κοινότητα ημερολογίου. Οι Evan Williams και Meg Hourihan (Pyra Labs) ξεκίνησαν το Blogger.com τον Αύγουστο του 1999 (αγοράστηκε κατόπιν από την Google τον Φεβρουάριο του 2003)

Πολιτικές επιπτώσεις
Στις 6 Δεκεμβρίου 2002, το blog talkingpammemo.com του Josh Marshall επέστησε την προσοχή στα σχόλια του αμερικανικού γερουσιαστή Lott σχετικά με τον γερουσιαστή Thurmond. Ο γερουσιαστής Lott τελικά θα παραιτηθεί από την ηγετική θέση της Γερουσίας για το θέμα. Ένα πρώιμο ορόσημο στην αύξηση της σημασίας των ιστολογίων ήρθε το 2002, όταν πολλοί μπλόγκερ επικεντρώθηκαν σε σχόλια του ηγέτη πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ Τρεντ Λότ. Ο γερουσιαστής Lott, σε ένα κόμμα που τιμά τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Strom Thurmond, επαίνεσε τον γερουσιαστή Thurmond υποδεικνύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν καλύτερες εάν ο Thurmond εξελέγη πρόεδρος. Οι επικριτές του Lott είδαν αυτά τα σχόλια ως σιωπηρή έγκριση του φυλετικού διαχωρισμού, πολιτική που υποστηρίζεται από την προεκλογική εκστρατεία του Thurmond το 1948. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από τα έγγραφα και τις καταγεγραμμένες συνεντεύξεις που έφεραν στην επιφάνεια οι μπλόγκερ. (Αν και τα σχόλια του Lott έγιναν σε μια δημόσια εκδήλωση που παρευρέθηκαν πολλά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καμία σημαντική οργάνωση των Μ.Μ.Ε. δεν ανέφερε τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του μέχρι που τα ιστολόγια έσπασαν την ιστορία. Το blogging συνέβαλε στη δημιουργία μιας πολιτικής κρίσης που ανάγκασε τον Lott να αποχωρήσει ως ηγέτης της πλειοψηφίας. Ομοίως, τα ιστολόγια συγκαταλέγονται μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων πίσω από το σκάνδαλο "Rathergate". Ο Dan Rather παρουσίασε έγγραφα (στην έκθεση CBS 60΄) που έρχονταν σε αντίθεση με τους αποδεκτούς λογαριασμούς των στρατιωτικών υπηρεσιών του Προέδρου Μπους. Οι μπλόγκερ δήλωσαν ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και υπέβαλαν αποδεικτικά στοιχεία και επιχειρήματα προς υποστήριξη αυτής της άποψης. Κατά συνέπεια, η CBS ζήτησε συγγνώμη για αυτό που είπε ότι ήταν ανεπαρκείς τεχνικές αναφοράς (βλ. Little Green Footballs). Πολλοί μπλόγκερ θεωρούν αυτό το σκάνδαλο ως την έλευση της αποδοχής των blogs από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο ως πηγή ειδήσεων όσο και ως γνώμη και ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης. Ο αντίκτυπος αυτών των ιστοριών έδωσε μεγαλύτερη αξιοπιστία στα blogs ως μέσο της διάδοσης των ειδήσεων. Αν και συχνά θεωρούνται κομματικά υποκινούμενα, οι bloggers συχνά, έχουν τον τρόπο να φέρνουν τις βασικές πληροφορίες στο δημόσιο φως, ενώ τα mainstream media πρέπει να ακολουθήσουν το προβάδισμα τους. Πιο συχνά ωστόσο, τα blogs ειδήσεων τείνουν να αντιδρούν σε υλικό που έχει ήδη δημοσιευτεί από τα mainstream media. Εν τω μεταξύ, ο αυξανόμενος αριθμός ειδικών blogged, καθιστά τα ιστολόγια μια πηγή εμπεριστατωμένης ανάλυσης. Στη Ρωσία ορισμένοι πολιτικοί μπλόγκερ έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την κυριαρχία των επίσημων, συντριπτικά φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Οι μπλόγκερ όπως ο Rustem Adagamov και ο Alexei Navalny έχουν πολλούς οπαδούς. Αυτό οδήγησε την Wall Street Journal να καλέσει τον Navalny τον Μάρτιο του 2012.
Μέχρι το 2004, ο ρόλος των ιστολογίων έγινε όλο και πιο καθιερωμένος, καθώς οι πολιτικοί σύμβουλοι, οι υπηρεσίες ειδήσεων και οι υποψήφιοι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση γνώμης. Το blogging δημιουργήθηκε από εν ενεργεία πολιτικούς και πολιτικούς υποψηφίους για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον πόλεμο και άλλα ζητήματα και τον ρόλο των blogs ως πηγών ειδήσεων. (Βλ. Howard Dean και Wesley Clark.) Ακόμα και οι πολιτικοί που δεν εκστρατεύουν ενεργά, όπως ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου Tom Watson, άρχισαν να κάνουν blog για να αναπτύξουν δεσμούς με τους ψηφοφόρους. Τον Ιανουάριο του 2005, το περιοδικό Fortune απαρίθμησε οκτώ bloggers που οι επιχειρηματίες «δεν μπορούσαν να αγνοήσουν»: οι Peter Rojas, Xeni Jardin, Ben Trott, Mena Trott, Jonathan Schwartz, Jason Goldman, Robert Scoble και Jason Calacanis. Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες εθνικές κυβερνήσεις που δημιούργησαν ένα επίσημο ιστολόγιο. Κάτω από τον David Saranga, το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών Web 2.0, συμπεριλαμβανομένου ενός επίσημου τηλεοπτικού ιστολογίου και ενός πολιτικού ιστολογίου. Το Υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε επίσης μια συνέντευξη Τύπου μέσω του Twitter σχετικά με τον πόλεμο του με τη Χαμάς, με τον Saranga να απαντά σε ερωτήσεις από το κοινό σε κοινές συντομογραφίες γραπτών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας συνέντευξης τύπου. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν αργότερα στο IsraelPolitik, το επίσημο πολιτικό ιστολόγιο της χώρας. Ο αντίκτυπος του blogging στα βασικά μέσα ενημέρωσης έχει επίσης αναγνωριστεί από δεκάδες κυβερνήσεις ανα τον κόσμο.
Το 2009, η παρουσία της αμερικανικής δημοσιογραφικής βιομηχανίας είχε μειωθεί στο βαθμό που αρκετές εταιρίες εφημερίδων κατέθεσαν πτώχευση, με αποτέλεσμα λιγότερο άμεσο ανταγωνισμό μεταξύ εφημερίδων εντός του ίδιου χώρου κυκλοφορίας. Συζητήθηκε εάν η βιομηχανία των εφημερίδων θα επωφεληθεί από ένα πακέτο κινήτρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε την αναδυόμενη επίδραση του blogging στην κοινωνία λέγοντας “εάν η κατεύθυνση των ειδήσεων είναι από τη μπλογκόσφαιρα, όπου αναρτώνται ελεύθερα όλες οι απόψεις, χωρίς σοβαρό έλεγχο των πραγματικών περιστατικών, τότε θα καταλήξουν οι άνθρωποι να φωνάζουν ο ένας στον άλλον χωρίς αμοιβαία κατανόηση”.

Τύποι
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιστολογίων, που διαφέρουν όχι μόνο από τον τύπο του περιεχομένου αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο παραδίδεται ή γράφεται το περιεχόμενο.
Προσωπικά ιστολόγια
Το προσωπικό ιστολόγιο είναι ένα συνεχιζόμενο ηλεκτρονικό ημερολόγιο ή σχόλιο που γράφτηκε από ένα άτομο, αντί μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προσωπικών ιστολογίων προσελκύουν πολύ λίγους αναγνώστες, εκτός από την άμεση οικογένεια και τους φίλους του blogger, ένας μικρός αριθμός προσωπικών blogs έχουν γίνει δημοφιλής, στο βαθμό που έχουν προσελκύσει επικερδή χορηγία διαφήμισης. Ένας μικρός αριθμός προσωπικών bloggers έχουν γίνει διάσημοι, τόσο στην online κοινότητα όσο και στον πραγματικό κόσμο.
Συνεργαζόμενα ιστολόγια ή ομαδικά ιστολόγια
Ένας τύπος ιστολογίου στον οποίο οι δημοσιεύσεις γράφονται και δημοσιεύονται από περισσότερους από έναν συγγραφείς. Η πλειοψηφία των ιστολόγων συνεργατικής προβολής βασίζονται σε ένα ενιαίο θέμα, όπως η πολιτική, η τεχνολογία ή η υπεράσπιση. Τα τελευταία χρόνια, η μπλογκόσφαιρα έχει δει την εμφάνιση και την αυξανόμενη δημοτικότητα των πιο συνεργατικών προσπαθειών, που συχνά δημιουργούνται από ήδη καθιερωμένους bloggers που επιθυμούν να συγκεντρώσουν χρόνο και πόρους, τόσο για να μειώσουν την πίεση για τη διατήρηση ενός δημοφιλούς ιστότοπου και για να προσελκύσουν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό.
Microblogging
Το microblogging είναι η πρακτική της απόσπασης μικρών κομματιών ψηφιακού περιεχομένου -που μπορεί να είναι κείμενο, εικόνες, σύνδεσμοι, βίντεο μικρού μήκους ή άλλα μέσα στο Διαδίκτυο. Το Microblogging προσφέρει μια φορητή λειτουργία επικοινωνίας που αισθάνεται οργανική και αυθόρμητη για πολλούς χρήστες. Οι φίλοι το χρησιμοποιούν για να διατηρούν επαφή, οι επιχειρηματικοί συνεργάτες το χρησιμοποιούν για να συντονίζουν συναντήσεις, να πάνε σε συναυλίες, σε διαλέξεις, να τονίσουν για παράδειγμα κάποια πιθανή έκδοση ενός ενδιαφέρον νέου βιβλίου. Ένα ευρύ και αυξανόμενο εύρος προσθέτων εργαλείων επιτρέπει εξελιγμένες ενημερώσεις και αλληλεπίδραση με άλλες εφαρμογές. Η επακόλουθη πληθώρα λειτουργιών βοηθά στον προσδιορισμό νέων δυνατοτήτων για αυτόν τον τύπο επικοινωνίας. Παραδείγματα αυτών είναι το Twitter, το Facebook, το Tumblr και, μακράν το μεγαλύτερο, το WeiBo.
Επιχειρηματικά και οργανωτικά blogs
Ένα blog μπορεί να είναι ιδιωτικό -όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, ή μπορεί να είναι για επαγγελματικούς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή κυβερνητικούς σκοπούς. Τα blogs που χρησιμοποιούνται εσωτερικά και διατίθενται μόνο σε υπαλλήλους μέσω Intranet ονομάζονται εταιρικά blogs. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν εσωτερικά εταιρικά blogs για να ενισχύσουν την επικοινωνία, τον πολιτισμό και την αφοσίωση των εργαζομένων σε μια εταιρία. Τα εσωτερικά εταιρικά blogs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με ειδήσεις σχετικά με τις πολιτικές ή τις διαδικασίες της εταιρείας, για την οικοδόμηση του υπαλλήλου και για τη βελτίωση του ηθικού. Οι εταιρείες και άλλοι οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσης εξωτερικά, προσβάσιμα στο κοινό ιστολόγια για σκοπούς μάρκετινγκ, branding ή δημόσιους σκοπούς. Ορισμένες οργανώσεις έχουν ένα blog που συντάσσεται από το διοικητικό τους συμβούλιο. Στην πράξη, πολλές από αυτές τις εκτελεστικές αναρτήσεις ιστολογίου είναι γραμμένες από ένα ghostwriter, ο οποίος κάνει αναρτήσεις στο ύφος του πιστού συντάκτη. Παρόμοια ιστολόγια για λέσχες και κοινωνίες ονομάζονται μπλογκ κλαμπ, μπλογκ ομάδων ή παρόμοια ονόματα. Η τυπική χρήση είναι η ενημέρωση των μελών και των άλλων ενδιαφερομένων για δραστηριότητες των σωματείων και των μελών.
Κατά είδος
Ορισμένα ιστολόγια επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως τα πολιτικά blogs, τα blogs για την δημοσιογραφία, τα blogs για την υγεία, τα blogs για ταξίδια (επίσης γνωστά ως travelogs), τα blogs κηπουρικής, τα ιστολόγια των σπιτιών, τα ιστολόγια βιβλίων, τα ιστολόγια μόδας, blogs ομορφιάς, blogs για πάρτι, ιστολόγια γάμου, ιστολόγια φωτογραφιών, ιστολόγια σχεδίων, ιστολόγια ψυχολογίας, ιστολόγια κοινωνιολογίας, ιστολόγια εκπαίδευσης, ιστολόγια ειδήσεων, ιστολόγια κλασσικής μουσικής, νομικά blogs... Τα blogs σχετικά με τα "How-to / Tutorial" γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Δύο συνηθισμένοι τύποι ιστολογίων του είδους είναι ιστολόγια τέχνης και ιστολόγια μουσικής. Ένα blog που περιλαμβάνει συζητήσεις ειδικά για το σπίτι και την οικογένεια δεν είναι ασυνήθιστα που ονομάζεται blog mom και ένα δημοφιλές είναι από την Erica Diamond που δημιούργησε το Womenonthefence.com το οποίο δέχεται επισκέψεις από δύο εκατομμύρια αναγνώστες μηνιαίως. Αν και δεν είναι ένα νόμιμο είδος blog, ένα που χρησιμοποιείται με αποκλειστικό σκοπό το spamming είναι γνωστό ως splog.
Με τύπο μέσου
Ένα blog που περιλαμβάνει βίντεο ονομάζεται vlog. Αυτό που περιλαμβάνει συνδέσμους ονομάζεται linklog. Ένας ιστότοπος που περιέχει ένα χαρτοφυλάκιο σκίτσων ονομάζεται sketchblog ή ένας που περιλαμβάνει φωτογραφίες ονομάζεται photoblog. Τα blogs με συντομότερες αναρτήσεις και τύπους μικτών μέσων ονομάζονται tumblelogs. Τα blogs που είναι γραμμένα σε γραφομηχανές και στη συνέχεια σαρωμένα ονομάζονται ιστολόγια τύπουcast ή τύπουcast. Ένας σπάνιος τύπος blog που φιλοξενείται στο πρωτόκολλο Gopher είναι γνωστός ως phlog.

Με τη συσκευή
Ένα blog μπορεί επίσης να οριστεί από τον τύπο συσκευής που χρησιμοποιείται για να το συνθέσει. Ένα blog που γράφτηκε από μια κινητή συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή PDA, θα μπορούσε να ονομαστεί moblog. Ένα πρώιμο blog ήταν το Wearable Wireless Webcam, ένα online κοινόχρηστο ημερολόγιο της προσωπικής ζωής ενός ατόμου που συνδυάζει κείμενο, βίντεο και εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά από φορητό υπολογιστή και συσκευή EyeTap σε έναν ιστότοπο. Αυτή η πρακτική ημι-αυτοματοποιημένου blogging με ζωντανό βίντεο μαζί με κείμενο αναφέρεται ως sousveillance. Αυτά τα περιοδικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικά στοιχεία σε νομικά θέματα.
Αντίστροφο ιστολόγιο
Ένα αντίστροφο blog αποτελείται από τους χρήστες του και όχι από έναν μόνο blogger. Αυτό το σύστημα έχει τα χαρακτηριστικά ενός κοινού ιστολογίου και τη συγγραφή πολλών συγγραφέων. Άρθρα μπορούν να γραφτούν από διάφορους συγγραφείς σε ένα θέμα ή να παραμείνουν “ανοιχτά” ώστε να κατατεθούν πολλές απόψεις. Υπάρχει συνήθως κάποιο όριο στον αριθμό των καταχωρήσεων για να μην λειτουργήσει σαν ένα φόρουμ στο διαδίκτυο.
Blogosphere
Η συλλογική κοινότητα όλων των blogs και των δημιουργών ιστολογίου, ιδιαίτερα αξιοσημείωτα και ευρέως διαβάσιμα blogs, είναι γνωστή ως blogosphere. Δεδομένου ότι όλα τα blogs είναι στο διαδίκτυο εξ ορισμού, μπορούν να θεωρηθούν ως διασυνδεδεμένα και κοινωνικά συνδεδεμένα, μέσω blogrolls, σχόλια, linksbacks (refbacks, trackbacks ή pingbacks) και backlinks. Οι συζητήσεις στη “μπλογκόσφαιρα” χρησιμοποιούνται περιστασιακά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως δείκτη της κοινής γνώμης για διάφορα θέματα. Επειδή οι νέες, αναξιοποίητες κοινότητες bloggers και οι αναγνώστες τους μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε λίγα χρόνια, οι έμποροι Διαδικτύου δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις τάσεις της μπλογκόσφαιρας.
Μηχανές αναζήτησης ιστολογίου
Αρκετές μηχανές αναζήτησης ιστολογίου έχουν χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση περιεχομένων ιστολογίου, όπως Bloglines, BlogScope και Technorati. Το Technorati ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης ιστολογίου, αλλά ο ιστότοπος σταμάτησε την ευρετηρίαση των ιστολογίων και την ανάθεση βαθμολογίας αρχής τον Μάιο του 2014. Η ερευνητική κοινότητα εργάζεται πάνω από την απλή αναζήτηση λέξεων-κλειδιών, επινοώντας νέους τρόπους πλοήγησης σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών στη μπλογκόσφαιρα, όπως αποδεικνύεται από έργα όπως το BlogScope, το οποίο έκλεισε το 2012.
Blogging κοινότητες και κατάλογοι
Υπάρχουν αρκετές διαδικτυακές κοινότητες που συνδέουν άτομα με ιστολόγια και bloggers με άλλους bloggers. Ορισμένες από αυτές τις κοινότητες περιλαμβάνουν το Indiblogger, το Blogadda, το Blog Chatter, το BlogCatalog και το MyBlogLog. Οι ειδικές πλατφόρμες blogging είναι επίσης διαθέσιμες. Για παράδειγμα, το Blogster έχει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα πολιτικών bloggers μεταξύ των μελών του. Η Global Voices συγκεντρώνει διεθνείς bloggers, “με έμφαση στις φωνές που δεν ακούγονται συνήθως στα διεθνή mainstream media”.
Blogging και διαφήμιση
Είναι συνηθισμένο για τα blogs να διαθέτουν διαφημίσεις banner ή διαφημιστικό περιεχόμενο, είτε για να επωφεληθούν οικονομικά και να υποστηρίξουν το κόστος φιλοξενίας ιστοτόπων, είτε για να προωθήσουν τις αγαπημένες “τάσεις” της αγοράς -προϊόντα, με σκοπό τη σύσταση μόνιμου εισοδήματος (επαγγελματική ενασχόληση). Η δημοτικότητα των blogs έχει επίσης οδηγήσει σε "ψεύτικα blogs" στα οποία για παράδειγμα, μια εταιρεία θα δημιουργήσει ένα φανταστικό blog ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προώθηση ενός προϊόντος. Καθώς η δημοτικότητα του blogging συνεχίζει να αυξάνεται, η εμπορευματοποίηση του blogging αυξάνεται ραγδαία. Πολλές εταιρείες και οργανισμοί συνεργάζονται με bloggers για να αυξήσουν τη διαφήμιση και να προσελκύσουν “πελάτες” σε απευθείας σύνδεση με τις κοινότητες στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα τους. Στο βιβλίο “Οπαδοί, Bloggers και Gamers”, ο Henry Jenkins δήλωσε ότι: Οι μπλόγκερ παίρνουν καθημερινά γνώση στα χέρια τους, επιτρέποντας την επιτυχή επιρροή, μέσω της πλοήγησης μεταξύ αυτών των αναδυόμενων πολιτισμών γνώσης. Μπορεί να συνεργάζοντε με εταιρικά συμφέροντα, αλλά μπορεί κανείς να το δει ότι αυξάνει την πολυμορφία της κουλτούρας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρέχοντας ευκαιρίες για μεγαλύτερη συμμετοχή και ανταποκρινόμενη καλύτερα στους επισκέπτες -καταναλωτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα το σχόλιο ή την κριτική σας. Η γραφομηχανή είναι ένας δικτυακός τόπος βασισμένος στην πολυφωνία και στην ελευθερία του λόγου. Όμως σχόλια με υβριστικό ή /και προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται δεκτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)