φως και γραφή: Εστία / (ά)τοπος – άτροπος

κείμενο -φωτογραφίες: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Εστία -άτροπος, εγκατάλειψη, γραφομηχανή, καλλιτεχνική φωτογραφία
Η (φαντασιακή) εστία ως ένα "σύμπλεγμα" κοινωνικών βασικών θεσμών παίρνουν από, και δίνουν στην κοινωνία μια στέρεα βάση και στον κόσμο τους ένα νόημα αξιών. Προσφέρουν την απαραίτητη εκείνη ασφάλεια, που αποτελεί προυπόθεση για ανάπτυξη και ευημερία των εκάστοτε κοινωνιών. Είναι όμως έτσι στη σημερινή εποχή, όπου μεγάλες ομάδες πληθυσμών "καλούνται" να μεταναστεύσουν βίαια, και να αναζητήσουν νέους άγνωστους τόπους, νέες εστίες, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να κτίσουν μια νέα ζωή, περισσότερο ασφαλή; -(ά)τοπος είναι ο τόπος χωρίς όνομα. Χωρίς ταυτότητα.

Άτροπος, Μοίρα της Ελληνικής Μυθολογίας, που αντιπροσώπευε το παρελθόν· ό,τι έχει περάσει είναι αμετάκλητο. Εξέφραζε το αναπόφευκτο, το μοιραίο αλλά και το άτεγκτο και το δογματικό στη ζωή των ανθρώπων. Έκοβε τη ζωή των ανθρώπων με τα τρομερά ψαλίδια της. Το ίδιο το όνομά της σημαίνει "το αναπόφευκτο".

Η σύζευξή τους αποτελεί τη βίαιη "αποκόλληση" από την εστία. 

Το φωτογραφικό υλικό, έργο των τελευταίων 3-4 χρόνων, από Ελλάδα και εξωτερικό, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα "κυνήγι" εικόνων, καθημερινότητας, αλλά όχι μόνο αυτό. Το καταγραφικό φωτογραφικό "παιχνίδι" των εικόνων, παύει να είναι τέτοιο, όταν σ’ αυτό εναλλάσσονται η και μπλέκονται φωτογραφίες ειρήνης, χαράς με φωτογραφίες εγκατάλειψης, απομεινάρια ζωής αυτών που έμειναν πίσω βιαστικά και ο χρόνος αλλά και η βία του σήμερα τα έφθειραν. Αποτελεί μια καταγραφή που σήμερα παρουσιάζεται στις δραματικές του διαστάσεις. Εστίες βιαστικά εγκαταλλειμένες, νοικοκυριά που αφέθηκαν όπως, όπως, μέσα στην αλλοφροσύνη της επιβίωσης, για ένα ταξίδι στο άγνωστο.
>  ακολουθήστε τον κ. ΘΑΝΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ στο Facebook 

||| Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύονται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δεν επιτρέπεται να αντιγραφούν για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)