φως και γραφή: Το στοίχημα

φως και γραφή
​κείμενο -φωτογραφίες: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ




ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

- 28/3/2018 -


Θέλετε να έχετε αυτοπεποίθηση; Είστε ομαδικοί τύποι;
Επιθυμείτε να αισθάνεστε ευγνώμονες για ότι συμβαίνει στη ζωή σας;


Αν ναι…τότε
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου UCI που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology of Well-Being», μία σέλφι -ή οποιαδήποτε φωτογραφία- την ημέρα μπορεί να βελτιώσει αισθητά την διάθεσή σας. Χώρισαν τους φοιτητές σε 3 ομάδες. Η πρώτη έπρεπε να βγάζει από μια σέλφι, η δεύτερη μια ομαδική φωτογραφία και η τρίτη ένα τοπίο ή ότιδηποτε μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται χαρούμενοι. Το αποτέλεσμα της έρευνας, σε συνδυασμό με ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι φοιτητές πριν και μετά έδειξε ότι η πρώτη ομάδα (που έβγαζε μια σέλφι την ημέρα) απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση και σταδιακά οι φοιτητές αυτοί άρχισαν να χαμογελούν περισσότερο στις φωτογραφίες που έβγαζαν. Εκείνοι της δεύτερης ομάδας άρχισαν να νιώθουν πιο δεμένοι με τους φίλους και συγγενείς τους και όσοι ανήκαν στην τρίτη ομάδα άρχισαν να εκτιμούν περισσότερο και να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουν στην ζωή τους.”


Άρα, τι φωτογραφίες επιζητούμε να βγάζουμε; 
Συνήθως η φωτογραφία αποτυπώνει την πραγματικότητα. Όμως, πέραν αυτής, αναδεικνύονται εσωτερικές διεργασίες, η προσπάθειες αυτών, για να προχωρήσει η ανάλυση μιας εικόνας/φωτογραφίας και να αποδώσει και άλλα συναισθήματα, η τις σχέσεις μας με το χρόνο, την αλήθεια, το μεταφυσικό, την ελπίδα, την εικόνα μας προς τους άλλους. Με λίγα λόγια ποιά θέση κατέχουμε εμείς οι ίδιοι μέσα στην κοινωνία και πως αποτυπώνουμε αυτήν ακριβώς τη σχέση. Ο γράφων δεν είναι ούτε ψυχολόγος, και σίγουρα δεν είναι φιλόσοφος. Είναι φωτογράφος των πάντων - ότι του αρέσει δηλαδή για να φωτογραφίσει η να μεταδώσει - και μετά να την εκθέσει, αδιαφορώντας αν θα αρέσει η όχι αυτή του η άποψη.

Είναι η άποψή μου! Αρκεί όμως μια εικόνα/φωτογραφία να αποδώσει την πραγματικότητα η την επιθυμία του φωτογράφου να δώσει ότι αυτός αισθάνεται; Η ζωή, η πραγματικότητα και ότι συμβαίνει γύρω μας, δεν είναι μία μόνο εικόνα! Είναι άπειρες εικόνες, η μία κατόπιν της άλλης και εσύ – ο φωτογράφος καλείσαι να αποτυπώσεις σε ΜΙΑ μόνο φωτογραφία ότι αισθάνεσαι(!;)

Και αυτό είναι το ζητούμενο -το στοίχημα!
























>  ακολουθήστε τον κ. ΘΑΝΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ στο Facebook 

||| Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύονται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δεν επιτρέπεται να αντιγραφούν για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)