Ο Αγιώτατος Έρως > Αν θέλεις την αγάπη σου

Αν θέλεις την αγάπη σου
  15/03/2018 -γράφει η Μαρία Πανούτσου


Ανούσιο να μιλάς για αγάπη
Αφού  λέξη δεν θα κρατήσεις ούτε
καν μία ανάμνηση
Αν θέλεις την αγάπη σου
περπάτα την σε κάθε επιλογής τοπίο
σε κάθε λογής  κόλαση και παράδεισο

​Μαρία  ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ


"Ο Αγιώτατος Έρως" σήμερα φιλοξενεί δυο ερωτικά ποιήματα
​της ποιήτριας Έλενας Ρεμπελίνας Τουμαζή. γραφομηχανή, Ο, Αγιώτατος, Έρως, Μαρία, Πανούτσου, Αν, θέλεις, την, αγάπη, σου, Ανούσιο, λέξη, κρατήσεις, Έλενα, Ρεμπελίνα, Τουμαζή, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, κατεχόμενη, Αμμόχωστο, 1974, σώματα, Μόνα, Σαββίδου, Θεοδούλου, Ανάσες, Αληθινού, Ονόματος, Γενεύη, Αθήνα, Βρο
photo: Olivia Bee

α.
Λες το ελάχιστο -για να μην αλαφιάσεις το αγαπημένο σώμα;
Και μέσα σ’αυτό το ελάχιστο τη σιωπή του χαδιού
το λίκνισμα της σάρκας στον κυματισμό
του τα περικλείεις όλα
Κανείς δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα σου
αλλ’όσοι σε ακούν να μιλάς
σε ερωτεύονται παράφοραβ.
Ο Θεός κοιμάται. Ο άνθρωπος δεν έχει ακόμα εφευρεθεί.
Ο κόσμος δεν έχει ξεκινήσει. Όμως εσύ μου λείπεις.
Με το φεγγάρι στην άμμο. Και τα γιασεμιά στον κόρφο.


 


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Έλενας Τουμαζή Ρεμπελίνας Κατάγομαι απ’ την κατεχόμενη Αμμόχωστο όπου η Τουρκική εισβολή το 1974 , με βρήκε στην ακμή της νεότητάς μου. Αναζητώντας κατεύθυνση στη ζωή μου έκανα σταθμούς στη Γενεύη, την Αθήνα, την Βροκλάβα και το Παρίσι : Ψυχολογία ,μια γεύση από θέατρο ,ένα γοργό πέρασμα από τον Γκροτόφσκυ, σεμινάρια γυναικείας γραφής... Εξέδωσα κατά άνισα χρονικά διαστήματα τα βιβλία : 1. «Ο μικρός τυφλοπόντικας και ο ήλιος» , 1972 2. «Λειτουργία του νεκρού παρόντος» , 1974 (Ιούνιο) 3.«Τα σώματα της Χρυσόθεμης μετά τον δημόσιο αποκεφαλισμό της στα τέλη του 20ου αιώνα μ.Χ.», 1977 4.«Παραλλαγές για τη Γη» ,1981 5.«Ανάσες Αληθινού Ονόματος» , 2008 6.«Έρχου» (Κρατικό βραβείο ποίησης), 2011 7. και από κοινού με η Μόνα Σαββίδου -Θεοδούλου, το «Marginalia», 2015 8.Mετέφρασα επίσης στα Ελληνικά ένα σύντομο κείμενο της Antoinette Fouque το,«Il y a deux sexes». Εδώ και χρόνια ζω και γράφω στην πόλη που με υποδέχτηκε ως πρόσφυγα , τη δεύτερή μου πατρίδα ,τη Λεμεσό.Olivia Bee.  
Olivia Bolles   Απρίλιος 5, 1994  είναι Αμερικανίδα φωτογράφος. /// http://oliviabee.com
[Copyright ©  Μαρία  Σκουλαρίκου-Πανούτσου]
«ο αγιώτατος έρως και άλλα τινά»
Ρapaver rhoeas*||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική ή άλλου είδους χρήση. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή σε άλλα site και blog. |||>  ακολουθήστε την Μαρία Πανούτσου στο facebook

Δυο λόγια... 
Θα ήθελα να  γράψω δυο λόγια για το σκεπτικό της παρουσίασης στην ιστοσελίδα "γραφομηχανή", με τον  τίτλο  «Ο Αγιώτατος Έρως και άλλα τινά» κάθε Πέμπτη, ποίηση που θεωρώ επαναστατική.
 
Η ερωτική ποίηση που πραγματεύεται την φυσική κατάσταση που προκύπτει αθέλητα στους ανθρώπους και τους βγάζει για λίγο ή για πολύ, από τον δρόμο που έχουν χαράξει, είναι μια πράξη που έχει όλα τα στοιχεία μιας επανάστασης, μιας προσωπικής  επανάστασης, που είναι και η πιο ουσιαστική. Ο έρωτας, αφορμή για αλλαγή και αμφισβήτηση συθέμελα του εαυτού μας και των αρχών μας, έρχεται ολόδροσος να μας οδηγήσει σε όχι και τόσο δροσερές και ευχάριστες ψυχικές καταστάσεις. Η ποίηση κατ΄ εξοχήν ερωτική, ακόμη και όταν δεν φαίνεται στο πρώτο πλάνο της γραφής, μας ανοίγει ορίζοντες για να έρθουμε πιο κοντά στο ‘πρόσωπο’ του ανθρώπου που δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουμε με άλλο τρόπο.
Η επιλογή μου να αναρτώ και να σας παρουσιάζω δική μου αλλά και άλλων ποιητών που αγαπώ, ερωτική ποίηση, έχει αυτόν το σκοπό, μια βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας και με τον συνάνθρωπο μας. Στην σελίδα με τον πρώτο τίτλο   « Ο Αγιώτατος Έρως και άλλα τινά» και με τον δεύτερο τίτλο Papaver rhoeas* κάνει έναρξη την 22/2/2018. 
Ευχαριστούμε την Ιστοσελίδα  ‘Γραφομηχανή’ και όλους τους συνεργάτες για την κοινή μας πορεία, σε κάτι γοητευτικό, από εδώ και στο εξής. 
 
Μαρία Πανούτσου
*(Μήκων η ροιάς)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα το σχόλιο ή την κριτική σας. Η γραφομηχανή είναι ένας δικτυακός τόπος βασισμένος στην πολυφωνία και στην ελευθερία του λόγου. Όμως σχόλια με υβριστικό ή /και προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται δεκτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)