26/3/2018: Ήμουν λέει εσύ...

​​
Σήμερα στα Duets:
​Θεόδωρος Μπασιάκος, Κείμενο
Μαρία Πανούτσου, Κείμενο

​​







Ήμουνα λέει εσύ. Ήμουν νέα και όμορφη, αχ Θεέ μου, τί όμορφη που ήμουν!
Κι’ εσύ… Εσύ ήσουν εγώ, βεβαίως. Το στραπατσαρισμένο καπελάκι του ερωτευμένου μάς φορούσες. Και μου ερχόσουν… Τί παλιάτσος!
Στη γειτονιά μου ερχόσουν. Περίμενες να βγω στο παραθύρι, μια ματιά μου να σου χάριζα… Τα λαχταρούσες τούτ’ τα μάτια… Καημενούλη! Και το γλυκό μου το χαμόγελο… Και τί δεν έδινες για ένα μου χαμόγελο!
Μα εγώ, εκεί! Να περιμένεις!
Απ’ το μεράκι για τα μάτια μου να λιώνεις!
Να πηγαίνεις πέρα-δώθε, τα νύχια σου να τρως, το καπελάκι να ’χεις κατεβάσει ώς τ’ αφτιά απ’ την απελπισία, κι’ όμως, να μην εννοείς να μου ξεκουμπιστείς…
Να φυσάει κιόλας, να κάνει κρύο…
Έτσι!
Κι’ εγώ –κρυμμένη πίσω απ’ την κουρτίνα– να κοιτάζω, να χαμογελώ, να χαμογελώ και πάλι να χαμογελώ… με το πιο γλυκό χαμόγελο σ’ ολάκερο τον κόσμο!


Θ.Μ




δεν είχα πρόσωπο  για να σου απαντήσει
μια  άσπρη σεβρολέτ  είχα
με πήγαινε και μ’ έφερνε,      
ένα μικρό αλογάκι,  για  παιχνίδι
(το βρήκα  στα σκουπίδια) 
και ένα σπασμένο αέτωμα,
για την στάχτη  απ’ το τσιγάρο μου
και ήμουν λιλιπούτια μέσα στην άγνοια μου
εσύ, είδες άλλα, πολύ πιο μεστά,  μια συγχορδία
πες πως ήμουν ένα άστρο, που έπεσε στη  γη 
μικρό τόσο, που φτιάχνει μια τόση δα τρυπούλα  
 στο  πανωφόρι σου
και τώρα που ο κόσμος, έγινε
ένα  μαύρο μάλλινο προβατέ  κουβάρι,  
έλα  να δεις, πως  σε  είχα φυλαγμένο, 
σε  ένα  δίστιχο,  χωρίς να το γνωρίζω
και η  άμπελος έρποντας   
να χαράζει  το μέλλον μας

 Μ.Π





φωτο: αρχείο Θεόδωρου Μπασιάκου




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Θεόδωρος  Μπασιάκος
Η ποίηση του Θεόδωρου Μπασιάκου είναι αυτοβιογραφική. Διαβάζοντας τα ποιήματά του ή ακούγοντας την φωνή του να τα μιλάει, με την πρώτη ματιά μια ελαφράδα τα χαρακτηρίζει, ένα αεράκι δροσερό δίνει το στίγμα του ποιητή. Παράλληλα με την πρώτη ματιά αναδύεται το σκωπτικό του ύφος, μια μελαγχολία ευγενική και η ζεστή καρδιά του, για όλα και για όλους. Δεν γνωρίζω τι θα μπορούσε να προσθέσει ένα κλασικό βιογραφικό. Γεννήθηκε κάποια στιγμή το ’63 και τα ποιήματά του είναι σκόρπια παντού, με την συλλογή "μαύρα μάτια" στο Πλανόδιον, το 2006, δίνει μια χροιά επισημότητας στο έργο του. Προτιμά τα ποιητικά "λάϊβ", σε καφενεία ακόμα καλύτερα. Αυτός είναι ο Θεόδωρος Μπασιάκος. Έχει ωραίους φίλους. Έχει και δυο κόρες. Έχει και την Μαριγούλα… Ο δε γάτος του, ο Μπαντέρας, πολύ περίπτωση!



Duets
Στον Ζυγό και  οι δύο  ή  ένα  παιχνίδι για δύο

Συνύπαρξη δυο ανθρώπων είναι δύσκολη. Ίσως η συνύπαρξη στο παιχνίδι, να γίνεται ευκολότερη. Η ιδέα των Duets "Στον Ζυγό και οι δύο ή ένα παιχνίδι για δύο"  μου γεννήθηκε όταν μια μέρα, σε ένα σχέδιο φίλου, θέλησα να "απαντήσω" με ένα  ποίημα και έτσι άρχισα να βλέπω  σχέδια, φωτογραφίες, και μικρά κείμενα ως αφορμή, ως μια ηχώ, μιας σκέψης, μιας αίσθησης του "άλλου", ένα παιχνίδι σχέσης με όσο γίνεται περισσότερη αθωότητα. Μια αθωότητα που κουβαλά την πονηριά του παιχνιδιού. Επιθυμητή συνύπαρξη στα Duets με υλικό που δημιουργείται ακριβώς για τη συνεργασία μας αυτή .
Ευχαριστώ τον Μάρκο Σαριμανώλη για τη θετική του αντιμετώπιση στην πρόταση μου και την πρόσκληση και έτσι αυτό το παιχνίδι, θα έχει τον χώρο του στην "Γραφομηχανή". Τα κείμενα που θα παρουσιάζονται και το υλικό, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο μέρος  να είναι  πρωτοεμφανιζόμενο στην στήλη αυτή, μια και το παιχνίδι ζητά ακριβώς, μια άμεση και στο παρόν δημιουργία και συνεργασία, δύο ανθρώπων.
-Μαρία Πανούτσου

Tα Duets -Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο: Σύλληψη  οργάνωση και εκτέλεση της Μαρίας Πανούτσου. Σε αποκλειστικότητα στην "Γραφομηχανή".




||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική ή άλλου είδους χρήση. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή σε άλλα site και blog. |||




>  ακολουθήστε την κ.Μαρία Πανούτσου στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)