Με λέξεις πιασμένες στην απόχη : "ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑ"

ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑ

- 24/3/2018 -

-γράφει η Ελένη Νέστορα 

γραφομηχανή, με, λέξεις, πιασμένες, στην, απόχη, Ελένη, Νέστορα, ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑ, βλέμμα, σκληρό, δίσκο, θλιμμένα, Espresso, καφές, τσιγάρο,
Την συναντούσα κάθε μέρα στο καφέ της γειτονιάς. Κάθε πρωί κατά τις 11:00 συνήθως, λίγο πριν το μεσημέρι. Τυπική σ' ένα ραντεβού, που δεν κλείσαμε ποτέ μα, σαν να ξέραμε κι οι δυο την ώρα!
Ερχόταν μόνη, πάντα περιποιημένη, σαν να συνοδευόταν από κάποιον που αγάπησε πολύ και τον κρατούσε τρυφερά δεμένο πάνω της - θαρρώ πως του χαμογελούσε στιγμές στιγμές. Το βλέμμα της σκαλωμένο στο κενό κι απάνω του!
Espresso ο καφές της, διπλός, και το τσιγάρο απαραίτητη συντροφιά.

Αφού έπινε την πρώτη ρουφηξιά, όλα άλλαζαν. 
Κοιτούσε τους περαστικούς έναν έναν βαθιά μέσα στα μάτια. Μ' έκανε να αναρωτιέμαι τι έψαχνε με κείνο το υγρό της βλέμμα, που βουτούσε, αυθάδικα σχεδόν, στα μάτια των άλλων. Μου πήρε καιρό να το ανακαλύψω. Με παίδεψε μα, νομίζω πως τα κατάφερα. 
Κάθε πρωί, μεταξύ 11:00 και 12:00, συνέλεγε βλέμματα! Με μια ευλαβική προσήλωση τα αποθήκευε στον σκληρό δίσκο της μνήμης της. Βλέμματα λογιώ λογιώ. Θλιμμένα  χαρούμενα, προβληματισμένα, συλλογισμένα, αθώα, ένοχα, συνένοχα, καθαρά βλέμματα, θαμπωμένα, υγρά, άδεια, γεμάτα υπονοούμενα άλλα. Το πρόσωπό της άλλαζε, το βλέμμα της μεταμορφώνονταν σε κάθε νέα πρόκληση, συνομιλούσε...
Κάποια στιγμή συναντούσε το δικό μου. Με άφηνε πάντα τελευταία σε τούτη την ιερή τελετουργία. Τα λέγαμε για λίγο μυστικά, ύστερα πλήρωνε τον καφέ της κι έφευγε.
Κάποια στιγμή την έχασα. Την αναζήτησα διακριτικά ρωτώντας τον φίλο ιδιοκτήτη του καφέ. Μου' πε πως ζούσε μόνη, χρόνια, παρατημένη απ' ό,τι αγάπησε. Πάντα σιωπηλή, μιλούσε με τα μάτια. Τότε κατάλαβα. Φλύαρο το βλέμμα της, σκέφτηκα, γεμάτο λέξεις της σιωπής. Σαν κοιτούσε τους άλλους και τους "διάβαζε" , ανανέωνε το λεξιλόγιό της φαίνεται. Γέλασα πικρά. 
Δεν την ξανάδα. Χάθηκε έτσι όπως ήρθε, αναπάντεχα …
 
*Α! Μην ξεχάσω! Να θυμηθώ αύριο να καθαρίσω τον καθρέφτη. Θάμπωσε πάλι! >  ακολουθήστε την Ελένη Νέστορα στο facebook


||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΕΛΕΝΗ ΝΕΣΤΟΡΑ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com |||

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)