Πυξίδα > "​Εποχών αυθυποβολή"
Εποχών αυθυποβολή

28/3/2018 -γράφει η Μαριλίνα Τζελέπη


γραφομηχανή, Πυξίδα, Μαριλίνα, Τζελέπη, Εποχών, αυθυποβολή, Καθώς, φεύγει, ο, χειμώνας, μεγαλώνει, η, μέρα, τρέμουλα, κρύο, άνοιξη, πολλούς, διακόπτης, ανοίγει, ανθισμένα, λαμπυρίζουν, Ήλιο, τον, Πρώτο,


Καθώς φεύγει ο χειμώνας, μεγαλώνει η μέρα, μικραίνουν οι στενοχώριες και τα τρέμουλα που φέρνει μαζί το κρύο. Τα κλειστά παράθυρα, ερμητικοί φρουροί με αποστολή να κρατήσουν έξω όλα εκείνα που φοβάται ο άνθρωπος το χειμώνα, αρχίζουν ν’ανοίγουν διακριτικά, καθώς οι μυρωδιές της άνοιξης τα πείθουν ότι το έξω που τόσο φοβίζει δεν είναι παρά τίποτε άλλο παρά μόνο τα παιχνίδια ενός κοντοπίθαρου υδράργυρου που υπηρετεί πιστά τις υποδείξεις του καιρού, κρεμασμένος με ασφάλεια σε έναν τοίχο, πανίσχυρος. 

Η άνοιξη για πολλούς είναι ένας διακόπτης. Ανοίγει καθώς ο μήνας αποχαιρετά δίνοντας τη θέση του στον επόμενο, και ο διακόπτης γυρνά, φτιάχνοντας διαθέσεις και σκεπάζοντας τα πάντα με ένα πρίσμα - θα’λεγε κανείς - ουράνιου τόξου, αόρατου στο γυμνό μάτι. 

Μα μέσα από τα ανθισμένα χορτάρια, τα σύννεφα που ξάφνου λαμπυρίζουν με το φως του γυάλινου ήλιου, δεν ξεπροβάλλει η σωτηρία μήτε της φύσης, μήτε του ανθρώπου. Την άνοιξη την κουβαλάνε ο νους και η ψυχή. Κρυμμένη κάτω από τα βαριά παλτά και τις κουβέρτες τις ραντισμένες με ναφθαλίνη, που κρατούν ζεστές τις ψυχές μες τα χιόνια και τις κακοκαιρίες. Ο νους δεν κρυώνει. Ούτε η ψυχή. Οι κακοτοπιές κι οι καλοτοπιές δε γνωρίζουν εποχή. 

Κι η ενθύμηση του Ελύτη μέσα από τον “Ήλιο τον Πρώτο” περικλείει την ουσία των εποχών όλης της ζωής:

“Ένα και δυό: τη μοίρα μας δε θα την πει κανένας.
   Ένα και δυό: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ’ εμείς”. ​
||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΤΖΕΛΕΠΗ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com |||

>  ακολουθήστε την Μαριλίνα Τζελέπη στο facebookΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα το σχόλιο ή την κριτική σας. Η γραφομηχανή είναι ένας δικτυακός τόπος βασισμένος στην πολυφωνία και στην ελευθερία του λόγου. Όμως σχόλια με υβριστικό ή /και προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα γίνονται δεκτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)