ΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΥ: Σκόνη στο πρόσωπο

σκόνη στο πρόσωπο
​- ΝΟΥΒΕΛΑ -

εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ
​α΄ έκδοση: Δεκέμβριος 2017
​ISBN: 978-960-426-940-2
​80 σελίδες


Δύο φιλικά ζευγάρια, θέλοντας να αποδράσουν από την πόλη και να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή, αποφασίζουν να εξερευνήσουν ένα σπήλαιο στη Μάνη με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου οδηγού. Στις υγρές και σκοτεινές διαδρομές της σπηλιάς, οι τρεις άντρες και οι δύο γυναίκες, εκτός από τις δύσκολες διαδρομές, θα διασταυρωθούν και θα αναμετρηθούν με τις αντοχές τους, τις ενοχές τους και τις απώλειες τους. Μια κατολίσθηση θα τους εγκλωβίσει στο σκοτάδι και στο φόβο του θανάτου. Όταν θα ξαναβγούν στο φως θα είναι διαφορετικά όμοιοι. Μια νουβέλα, όπου η αγωνία της πλοκής μετατοπίζεται στην αγωνία της ύπαρξης. Με γυμνή, ψυχρή και, κατά τόπους, ασθματική γλώσσα, χτίζεται αφενός η εξέλιξη των χαρακτήρων και αφετέρου αντανακλάται το δαιδαλώδες σπήλαιο στον υπαρξιακό λαβύρινθο των πρωταγωνιστών. -από τον πρόλογο του βιβλίου.


Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
-​γράφει ο Μάρκος Σαριμανώλης


"Ο Νίκος Ιατρού είναι ένας νέος αξιόλογος συγγραφέας που μας καλεί να τον ακολουθήσουμε στον θαυμαστό του κόσμο. Διάβασέ το ...πιστεύω πως αξίζει." Κάπως έτσι, με αυτά τα λόγια ενός φίλου στον σταθμό του μετρό της πλατείας Συντάγματος, άρχισε το δικό μου ταξίδι μέσα από τις σελίδες της πρώτης νουβέλας του κ. Νίκου Ιατρού: σκόνη στο πρόσωπο.

Πρόκειται για μια "καθαρή", γνήσια ιστορία που θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα, είναι όμως δοσμένη με έναν όμορφο, ιδιαίτερα μοναδικό τρόπο από τον συγγραφέα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μια ελεγεία στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής ή μια μεταφορική παραβολή για την αναζήτηση του αληθινού νοήματος της ζωής. Το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, ο ερχομός στη ζωή, η σημασία του αγώνα αλλά και ο ριζικός αποχωρισμός στο τέλος κάθε χρονικής στάσης, αντανακλάει στο σκοτεινό δαιδαλώδες σπήλαιο, σαν αυτό να είναι η άγνωστη, ανεξερεύνητη άβυσσος που κρύβεται μες στην ψυχή του ανθρώπου. Τι μένει αληθινά; δεν μένει τίποτα άλλο παρά να αγωνιστεί ο άνθρωπος, να φωτίσει ετούτο το ακατάλυτο σκοτάδι της σπηλιάς -ψυχής. Να βρει και να ανασύρει στην επιφάνεια τα πολύτιμα πετράδια που είναι κρυμμένα εκεί ...τη δύναμη, την αντοχή, την πίστη, την αληθινή αγάπη. Με όση δύναμη του απομένει μέχρι στο τέλος να νικήσει το φως ...να νικήσει η ζωή. Όσο προχωράς και βυθίζεσαι στο σπλάχνο της γης, όσο το σκοτάδι μουδιάζει τις αισθήσεις, τόσο το χρέος για ζωή αποκτάει μεγαλύτερη αξία...

Η διαρκής εναλλαγή αφήγησης, το ατμοσφαιρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία και η συναισθηματική διέγερση δημιουργούν ένα σκηνικό που απλώνει διάχυτο με τη στόφα θα έλεγα του "παλιού", καλού βιβλίου. Κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει να λείπει από καμία ενημερωμένη και όχι μόνο βιβλιοθήκη.

​κ. Νίκο,
σε ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη την οποία μου έδειξες από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας μας. Σου εύχομαι όμορφες, δημιουργικές "περιπλανήσεις", με υγεία, αληθινή ευτυχία, ειρήνη και δικαιοσύνη...


Με εκτίμηση,
ΜΑΡΚΟΣ ΣΑΡΙΜΑΝΩΛΗΣ
Αθήνα, 11/3/2018ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Νίκος Ιατρού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μένει στην Αθήνα. Δουλεύει στην εκπαίδευση ως διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον συλλογικό τόμο «Υπό το φως του Κ. Π. Καβάφη» εκδόσεις Πατάκη. Η «Σκόνη στο πρόσωπο» είναι το πρώτο του βιβλίο.


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)