DUETS > «Με ό,τι ευτελέστερο, εγώ θα στήνω το ποίημα»

Duets
Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο


Σήμερα  στο Duets με τον ποιητή και εκδότη, Γιώργο Χρονά


Μικρό Flash Back


Τον Γιώργο Χρονά τον γνώρισα με το Ασκητικό θέατρο του Κωνσταντίνου Μάριου, την δεκαετία του 80’. Τότε εγώ πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός και ποιήτρια και εκείνος νεαρός ποιητής. Στον χώρο του Ασκητικού που οργάνωνε ποητικές βραδιές, πρωτογνώρισα και άκουσα την ποίηση του Γιώργου Χρονά. Από τότε διάβαζα την ποίηση του, που εκτίμησα και αισθάνθηκα περισσότερο, με το πέρασμα των χρόνων και την  εμπειρία ζωής. Στον ‘Αγιώτατον Έρωτα’, στην Γραφομηχανή, ετοιμάζω ένα μικρό αφιέρωμα στην ποίηση του. Σήμερα ένα Duets με κείμενο του ποιητή με το πιστεύω του, για την ζωή και την ποίηση. Τον ΝΤΟΥΕΤΑΡΩ με ένα δικό μου, γραμμένο στις 25.05.2018

Ευχαριστώ όλες τις συμμετοχές  που ήδη έχουν παρουσιαστεί και όσες θα παρουσιαστούν ...στα  Duets.  M’ εκτίμηση σε όλους, για το μοίρασμα.

 “Τα ωραία πράγματα είναι μοναχικά, είναι δραματικά, είναι στερημένα, είναι τραγικά, είναι με λίγα υλικά… Λίγα και ταπεινά είναι και τα υλικά των στίχων μου. Αυτή είναι όλη η τέχνη μου. Προσπαθώντας να κάνω τα ποιήματα μου αντισεισμικά, δηλαδή να αντέχουν στο χρόνο και να ΄ναι ισχυρά, διαλέγω υλικά ταπεινά. Όσο υπάρχουνε δάκρυα στα μάτια των ανθρώπων, όσο οι τηλεοράσεις διαφημίζουν τη χαρά αλλά οι άνθρωποι θα παίρνουν λύπη, εγώ θα γράφω τα ποιήματα μου με τα πιο ξεπεσμένα υλικά. Ένα τακούνι σπασμένο, ένα κρεβάτι σ΄ ένα ξενοδοχείο πέμπτης κατηγορίας, ένα υπόγειο γεμάτο καπνούς, ένα γράμμα σκισμένο, ένα πακέτο άδειο- αυτά είναι τα περιουσιακά μου στοιχεία. Με ό,τι ευτελέστερο, εγώ θα στήνω το ποίημα. Ενώ οι περισσότεροι ψάχνουν τα υψηλά υλικά, εγώ παίρνω ό,τι πετούν οι άλλοι και μ΄ αυτά κάνω τα ποιήματα μου. Επειδή ξέρω πως μερικές φορές κάτι συμβαίνει και ο Θεός κατεβαίνει σε μικρά, βρώμικα, μοναχικά δωμάτια, που φωτίζονται από γυμνές λάμπες ”.   

Γιώργος Χρονάς

Απλό, τόσο απλό

Δεν κρατώ κάτι για μένα. 
Σιγά- σιγά αργά, γλυκά
και βασανιστικά,
φτωχαίνω κάθε τι  δικό μου.

Φέγγω σαν της αυγής,
το φως,
κι ‘οι  μέρες  όλες ίδιες 


Άγγιγμα ιερό,
σε χωματένιο στρώμα,  
λάμπει η  ομορφιά σου.

Μα να,  γυρνώ πάλι εδώ,
στο τώρα. 
Όχι σε στίχους,
μα σε σένα και σε μένα.

Σ’ ένα δωμάτιο, σ’ ένα γεύμα, 
σ’ ένα ποτήρι νερό.

Ένα τραπέζι  ίσως,
ένα  ρούχο, 
μια τσάντα,  
ένα τσιγάρο.

Σε κάτι απλό, μόνο απλό,   
όσο  γίνεται πιο απλό.

Μια στάλα από κάτι 
 Να τόσο απλό.    


 Μαρία Πανούτσου

.1
.2
.3
||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική ή άλλου είδους χρήση. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή σε άλλα site και blog. |||>  ακολουθήστε την κ.Μαρία Πανούτσου στο Facebook

.4
.5
.6
.7

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Χρονάς. Είναι  Έλληνας συγγραφέας και εκδότης. Γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά. Είναι ιδρυτής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Οδός Πανός και των εκδόσεων Σιγαρέτα. Έχει εκδώσει ποιήματα, πεζά και θεατρικά έργα. Επίσης, έχει γράψει στίχους, τους οποίους έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Ξυλούρης, η Χάρις Αλεξίου, η Μαρία Δημητριάδη, ο Σταμάτης Κραουνάκης, o Παντελής Θεοχαρίδης και η Ελένη Δήμου. Από το 1979 ως το 2011 έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο, στο Πρώτο, στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα. To 2011 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Καβάφη. 

> http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=806895
Duets
Στον Ζυγό και  οι δύο  ή  ένα  παιχνίδι για δύο


Συνύπαρξη δυο ανθρώπων είναι δύσκολη. Ίσως η συνύπαρξη στο παιχνίδι, να γίνεται ευκολότερη. Η ιδέα των Duets "Στον Ζυγό και οι δύο ή ένα παιχνίδι για δύο"  μου γεννήθηκε όταν μια μέρα, σε ένα σχέδιο φίλου, θέλησα να "απαντήσω" με ένα  ποίημα και έτσι άρχισα να βλέπω  σχέδια, φωτογραφίες, και μικρά κείμενα ως αφορμή, ως μια ηχώ, μιας σκέψης, μιας αίσθησης του "άλλου", ένα παιχνίδι σχέσης με όσο γίνεται περισσότερη αθωότητα. Μια αθωότητα που κουβαλά την πονηριά του παιχνιδιού. Επιθυμητή συνύπαρξη στα Duets με υλικό που δημιουργείται ακριβώς για τη συνεργασία μας αυτή .
Ευχαριστώ τον Μάρκο Σαριμανώλη για τη θετική του αντιμετώπιση στην πρόταση μου και την πρόσκληση και έτσι αυτό το παιχνίδι, θα έχει τον χώρο του στην "Γραφομηχανή". Τα κείμενα που θα παρουσιάζονται και το υλικό, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο μέρος  να είναι  πρωτοεμφανιζόμενο στην στήλη αυτή, μια και το παιχνίδι ζητά ακριβώς, μια άμεση και στο παρόν δημιουργία και συνεργασία, δύο ανθρώπων.
-Μαρία Πανούτσου
 


Tα Duets -Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο: Σύλληψη  οργάνωση και εκτέλεση της Μαρίας Πανούτσου. Σε αποκλειστικότητα στην "Γραφομηχανή".


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)