Duets: «Ανακαλύπτοντας τον Hieronymus Bosch για νιοστή φορά»Duets

Στον Ζυγό και  οι δύο  ή  ένα  παιχνίδι για δύο

25/6/2018

γράφει  η Μαρία Πανούτσου


«Σήμερα με το εμβληματικό και προφητικό έργο ενός ζωγράφου» 

Και ο κόσμος γέμισε τρελούς.
Και η γης άρχισε να γυρίζει ανάποδα.
Και  το φεγγάρι έβγαινε την μέρα.
Κι ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από τα βουνά,
σχεδόν αόρατος.

Μ.Π


Σήμερα στα Duets

Hieronymus Bosch, ζωγραφική

Μαρία Πανούτσου, κείμενα


Αλληγορίες

Αδημοσίευτη σειρά αφηγημάτων με τον τίτλο: Αλληγορίες
Ανακαλύπτοντας τον Hieronymus Bosch για νιοστή φοράΟδοιπορικό Ά
Καθώς στερεύουν τα πηγάδια 
της συνείδησης, είμαστε εκτός ορίων 

Εκείνες ήταν ανελέητες, ωχρές από μανία, στεγνές, χωρίς καρδιά, θηλυκά με μύξες στα μάτια τους, αντί για φως και φωτιά. Είχαν ένα μάτι στραμμένο στο εαυτόν τους και ένα άλλο μάτι στο πλάι να κοιτά πλάγια τους άλλους να αντιπαλεύει το ένα το άλλο. Δεν έμοιαζαν καν με μονόφθαλμο αλλά με ένα τέρας χωρίς πρόσωπο, με εκφραστικούς μύες που δήλωναν την απαξίωση, την απόλυτη και σκληρή απαξίωση του θηλυκού, με το σώμα τους αραχνιασμένο, με ένα και ένα ακόμη ίσον δυο, μάτια - τρύπες, ασύμμετρες θολές, να κοιτούν σε κατευθύνσεις αντίθετες, σε ένα κεφάλι που γυρνούσε γύρω -γύρω σε ταχύτητα ασύλληπτη, για να μην χάσει καμία όψη του κόσμου την ίδια χρονική στιγμή. Η έχιδνας όψη τους, γεννούσε σιχασιά πιο πολύ, παρά φόβο. Τις ονόμαζαν γυναίκες και γεννούσαν παιδιά όλα αγόρια που τα σκότωναν με την γέννηση τους. Αν έφερνα στο κόσμο θηλυκά τα στιγμάτιζαν με την πρώτο κλάμα. Επερχόντουσαν σε επαφή με τους άνδρες που είχαν απομείνει στο κόσμο, κάτι γέρους με πέη δύσοσμα αλλά ακόμη ενεργά. Πήγαιναν βράδυ μαζί τους χωρίς φεγγάρι ή καταμεσήμερο με τον ήλιο κατακόρυφο να τους καίει τα απαίσια κορμιά τους και τους βίαζαν. Τα μωρά που δεν ήταν πια μωρά, ζητούσαν απεγνωσμένα να βυζάξουν από τα στήθη των μανάδων τους, που δεν ήταν πια μάνες, αλλά ακέφαλα τέρατα. Δέος καθώς μπρούμυτα τα παιδιά βύζαιναν τα στήθη χωρίς γάλα. 
Οι κοπέλες που επέζησαν και δεν συμφωνούσαν με το είδος της καταστροφής του γένους, που επέβαλλε η πλειονότητα των γυναικών, έκαναν ότι μπορούσαν για ν’ αφανίσουν τις γυναίκες αυτές και του γέρους άνδρες και στραγγάλιζαν τα στιγματισμένα θηλυκά, με στόχο να μην δοθεί καμιά επιπλέον διορία. Έτσι  θα τελείωνε  η  γενιά των ανθρώπων. Σε μια άκρη της γης  όμως, μερικές δεκάδες γυναίκες και μερικοί άνδρες  κρυφτήκαν καλά,  εκεί ψηλά σε δένδρα που δεν έφτανε το μάτι  ανθρώπου και μεταμορφωνόταν σε μαϊμούδες σιγά σιγά βασανιστικά, για να  επιζήσουν- καλύτερα  μαϊμούδες, παρά  ανθρωπόμορφα τέρατα. 

Από την ενότητα "Αλληγορίες" της Μαρίας Πανούτσου.
----

http://boschproject.org/#/book/

Υπερρεαλιστής και Αποκρυφιστής
https://en.wikipedia.org/wiki/Hieronymus_Bosch


Η αποκαλυπτική  ζωγραφική του   Hieronymus Bosch,  με έφερε από νωρίς αντιμέτωπη με την αποδοχή  του εαυτού μου, την αποδοχή,  στους  εφιάλτες και στην φρίκη, που το μυαλό μου  δημιουργούσε, αλλά και της πραγματικότητας  που μας περιβάλλει  και γεννούσε το εξής  μόνιμο ερώτημα: Αν η ζωή  ήταν ιδανική σε ηθική, αρμονία και καλοσύνη,  το μυαλό του ανθρώπου,  θα γεννούσε τέρατα και τερατουργήματα; Συχνά νομίζω ότι αυτή  είναι η μόνη αληθινή πραγματικότητα, αυτή του τέρατος. Άλλοτε πάλι, ότι το καλό, το αρμονικό και το  ηθικό είναι η βάση και το  αλλόκοτο το λάθος ή το σκληρό ή  το απάνθρωπο,  είναι η εξαίρεση για την ανθρωπότητα. Άλλοτε, πάλι με βρίσκει κουρασμένη  το ερώτημα αυτό και τότε  λέω, ότι  δεν έχει σημασία  το καλό  και  το κακό και τότε  ακριβώς ξαναγυρνάω στον  Hieronymus Bosch   και  στους δικούς μου εφιάλτες.  


.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 
Duets
Στον Ζυγό και  οι δύο  ή  ένα  παιχνίδι για δύο

Συνύπαρξη δυο  ανθρώπων είναι δύσκολη. Ίσως η συνύπαρξη στο παιχνίδι, να  γίνεται ευκολότερη. Η ιδέα  των  Duets   ‘Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο’   μου γεννήθηκε όταν μια μέρα,  σε ένα σχέδιο φίλου, θέλησα να ‘ απαντήσω’ με ένα  ποίημα και έτσι άρχισα να βλέπω  σχέδια, φωτογραφίες, και μικρά κείμενα ως αφορμή, ως μια ηχώ,  μιας σκέψη,   μιας αίσθηση,  του ‘ άλλου ’ ένα παιχνίδι σχέσης, με όσο γίνεται περισσότερη αθωότητα. Μια αθωότητα που κουβαλά  την πονηριά του παιχνιδιού. Επιθυμητή  συνύπαρξη  στα  Duets με υλικό που  δημιουργείται  ακριβώς για την μας  συνεργασία αυτή .
Ευχαριστώ τον  Μάρκο Σαριμανώλη   για την θετική του αντιμετώπιση  στην πρόταση μου και την πρόσκληση και έτσι   αυτό το παιχνίδι,  θα έχει τον χώρο του  στην ‘Γραφομηχανή’. Τα κείμενα που θα  παρουσιάζονται και το υλικό, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο μέρος  να είναι  πρωτοεμφανιζόμενο  στην στήλη αυτή, μια και  το παιχνίδι  ζητά  ακριβώς , μια άμεση και  στο παρόν δημιουργία και συνεργασία,  δύο ανθρώπων. (Κάποιες φορές  θα ΝΤΟΥΕΤΆΡΩ  και με ανθρώπους που με επηρέασαν και δεν ζουν πια  ανάμεσα μας).

Tα Duets  ‘Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο: Σύλληψη  οργάνωση και  εκτέλεση της Μαρίας Πανούτσου. Σε αποκλειστικότητα στην ‘ Γραφομηχανή ’.
Βιογραφικό
Ο Ιερώνυμος Μπος (Hieronymus van Aken)   1450  - 1516 Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα.
http://boschproject.org/#/
http://boschproject.org/team.html

Fischer Stefan  Hieronymus Bosch. Complete Works
Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch
Book by Henry Miller


||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική ή άλλου είδους χρήση. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή σε άλλα site και blog. |||

>  ακολουθήστε την κ.Μαρία Πανούτσου στο facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)