DUETS > «Truth Can Only Be Found In Silence»Truth Can Only Be Found In Silence*
γράφει η Μαρία ΠανούτσουDuets
Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο


Duets
Στον Ζυγό και  οι δύο  ή  ένα  παιχνίδι για δύο

Συνύπαρξη δυο ανθρώπων είναι δύσκολη. Ίσως η συνύπαρξη στο παιχνίδι, να γίνεται ευκολότερη. Η ιδέα των Duets "Στον Ζυγό και οι δύο ή ένα παιχνίδι για δύο"  μου γεννήθηκε όταν μια μέρα, σε ένα σχέδιο φίλου, θέλησα να "απαντήσω" με ένα  ποίημα και έτσι άρχισα να βλέπω  σχέδια, φωτογραφίες, και μικρά κείμενα ως αφορμή, ως μια ηχώ, μιας σκέψης, μιας αίσθησης του "άλλου", ένα παιχνίδι σχέσης με όσο γίνεται περισσότερη αθωότητα. Μια αθωότητα που κουβαλά την πονηριά του παιχνιδιού. Επιθυμητή συνύπαρξη στα Duets με υλικό που δημιουργείται ακριβώς για τη συνεργασία μας αυτή .
Ευχαριστώ τον Μάρκο Σαριμανώλη για τη θετική του αντιμετώπιση στην πρόταση μου και την πρόσκληση και έτσι αυτό το παιχνίδι, θα έχει τον χώρο του στην "Γραφομηχανή". Τα κείμενα που θα παρουσιάζονται και το υλικό, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο μέρος  να είναι  πρωτοεμφανιζόμενο στην στήλη αυτή, μια και το παιχνίδι ζητά ακριβώς, μια άμεση και στο παρόν δημιουργία και συνεργασία, δύο ανθρώπων.
-Μαρία Πανούτσου
 

Tα Duets -Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο: Σύλληψη  οργάνωση και εκτέλεση της Μαρίας Πανούτσου. Σε αποκλειστικότητα στην "Γραφομηχανή".

Σήμερα στα Duets

Δημήτρης Τρωαδίτης-  Ποιήση
Μαρία Πανούτσου -  Ποίηση

Εικόνα   Mark Rothko, που με την ζωγραφική του κατά την γνώμη μου,  μίλησε  για την σιωπή ως την πλέον σωστή απεικόνιση, όλων των  ανθρώπινων συναισθημάτων.


Μικρό  Σχόλιο

Το  σημερινό Duets, δεν  είναι δοκίμιο για την σιωπή,  γιατί στην περίπτωση αυτή,  θα πρότεινα το  βιβλίο   ‘‘ η σιωπή και ο ποιητής’’  του  GEORGE STEINR αλλά ένα παιχνίδι στο χώρο των λέξεων και των συναισθημάτων,  με τον ποιητή Δημήτρη Τρωαδίτη.
Η σιωπή και χωρίζει και ενώνει. είναι  δύναμη  και  ενοχή αλλά και  εκφραστής, πολλών διαφορικών θετικών και αρνητικών συναισθημάτων και καταστάσεων.
Ο Δημήτρης και εγώ  μιλάμε για την σιωπή που λυτρώνει, που ενώνει, που  δυναμώνει, που ξεκαθαρίζει,  που φωτίζει. 
Η ιδέα του ‘Duets’  παράλληλα με  τα αφιερώματα στην ερωτική ποίηση ( Ο Αγιώτατος Έρως ), δίνει ένα ερέθισμα για μια δική σας ανάγνωση και ανακάλυψη, των όσων μπορούν να σας συγ-κινήσουν.


γραφομηχανή, grafomichani, grafomihani, ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ 
Η ΣΙΩΠΗ


Η σιωπή είναι
ο υπέρτατος
τρόπος επικοινωνίας
καθώς όλα ελέχθησαν
κι όλα τα μελλούμενα
ξεπέζεψαν μπροστά μας
μετά βαΐων και κλάδων

η μόνη αληθινή κίνηση
είναι αυτή  των ματιών
όταν  αντικαθιστούν
το άγγιγμα της παλάμης.

Δ.Τ.
Από την Συλλογή   Με μια κόκκινη Ανάταση  εκδ.  Στοχαστήςγραφομηχανή, grafomichani, grafomihani, ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ  Πριν λαλήσει ο πετεινός θα με αρνηθείς τρεις φορές..


Ο εφιάλτης


Ήταν μια εικόνα θολή.
Πολλοί  άνθρωπου ξεγλιστρούσαν από  μια  γωνία
και έφταναν  μέχρι την θάλασσα.
Δεν άκουγε ήχο, μόνο έβλεπε την εικόνα
να κατηφορίζει αργά.


Το πένθος


Ευλογούσε την ώρα, που ήταν  όλα  σιωπηλά.
Όλα είχαν τελειώσει εχθές. 

Σήμερα  το σώμα της  μουδιασμένο ακόμη.
καρτερούσε  την ησυχία.

Μόνο το  βλέμμα της  τον αναζήτησε. 
Τότε θυμήθηκε ότι δεν θα τον ξανάβλεπε ποτέ.
Το ρίγος


Ανάμεσα τους μεσολαβούσε ένα τραπέζι.
Γύρω το τοπίο  αδιάφορο .
Άγγιζαν το τραπέζι με τα δάχτυλα των χεριών τους,
σαν να έστελναν κείμενο  κρυφό, ο ένας  στον άλλον.

Μόνο οι ματιές τους καθαρά αποτύπωναν,
τον έρωτα  που τύπωσε  στο κορμί τους.
Και ταπεινά και ντροπαλά σιωπούσαν.

Μ.Π.
08 /06/2018 για τα  Duets


γραφομηχανή, grafomichani, grafomihani, ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ

Ο Δημήτρης Τρωαδίτης

 Βιογραφικό 

Ο Δημήτρης Τρωαδίτης γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε   Δημοσιογραφία. Γράφει ποίηση από τα γυμνασιακά του χρόνια. Την περίοδο 1976-1980, ήταν δραστήριο και βασικό στέλεχος λογοτεχνικών, θεατρικών, μουσικών και ομάδων θεάτρου σκιών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πνευματικής Λέσχης Τερψιθέας-Γλυφάδας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική έρευνα για το εργατικό, σοσιαλιστικό, αναρχικό και γενικότερα επαναστατικό κίνημα του ελλαδικού και διεθνούς χώρου.
Το 1992 εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου έκτοτε ζει και εργάζεται μόνιμα.
Στο διάστημα 1993-1998 ήταν συμπαραγωγός και συμπαρουσιαστής της δίγλωσσης (ελληνικά και αγγλικά) ραδιοφωνικής εκπομπής «No World Order» στον δημόσιο εναλλακτικό, ριζοσπαστικό ραδιοσταθμό της Μελβούρνης 3CR και από το 2015 μέχρι σήμερα, επίσης, συμπαραγωγός και συμπαρουσιαστής της δίγλωσσης (ελληνικά και αγγλικά) ραδιοφωνικής εκπομπής «Greek Resistance Bulletin» στον ίδιο ραδιοσταθμό.
Από το 1995 έως σήμερα εργάζεται στην ελληνική εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», όπου διατηρούσε αρκετά χρόνια βιβλιογραφική στήλη.
Έχει παρουσιάσει δημόσια την ποίησή του και στις δύο γλώσσες σε σειρά χώρων και εκδηλώσεων στη Μελβούρνη (SaloniM, Melbourne Writers Centre, La Mama, Immigration Museum, Federation Square, παμπ και μπαρ κ.α.)
Ποιήματά του στα ελληνικά και αγγλικά έχουν δημοσιευτεί σε πάμπολλα λογοτεχνικά περιοδικά, ιστοσελίδες, ιστολόγια και Ανθολογίες τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ελλάδα.
Είναι μέλος του Melbourne Poets Union, του Writers Victoria και του Multicultural Arts Victoria. Διετέλεσε, επίσης, γενικός γραμματέας του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου και συντονιστής (editor) της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού του Συνδέσμου “Αντίποδες”.
Για αρκετά χρόνια υπήρξε οργανωτής μηνιαίων δημόσιων ποιητικών αναγνώσεων στη Μελβούρνη.
Ασχολείται, επίσης με την ποιητική μετάφραση καθώς και με τη μετάφραση ιστορικών και πολιτικών κειμένων.
Ποιητικές συλλογές που έχει εκδώσει έως τώρα:
- Η οργή, το όνειρο και η ζωή (ανεξάρτητη έκδοση)
- Χωρίς προοπτική (εκδ. Ένεκεν, ένθετο),
- Η μοναξιά του χρόνου (εκδ. Οδός Πανός)
- Με μια κόκκινη ανάταση (εκδ. Στοχαστής)
- Ωδή στο ανικανοποίητο (εκδ. Παλινωδίαι)
- Tightrope Walking / Ακροβασία (Owl Publishing, δίγλωσση) 
- Δίοδος Διαφυγής (εκδ. Κύμα).
Επίσης:
Ο Ήλιος της Αναρχίας Ανέτειλε -  Για μια ιστορία του αναρχικού κινήματος του “ελλαδικού” χώρου (εκδ. Κουρσάλ)
Διευθύνει, επίσης, το μπλογκ Το Κόσκινο στο http://tokoskino.me και την ιστορικοπολιτική ιστοσελίδα Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης στο http://ngnm.vrahokipos.net


ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗΟ  Ζωγράφος Mark Rothko μπροστά σε πίνακα του.
When I was a younger man, art was a lonely thing. No galleries, no collectors, no critics, no money. Yet, it was a golden age, for we all had nothing to lose and a vision to gain. Today it is not quite the same. It is a time of tons of verbiage, activity, consumption. Which condition is better for the world at large I shall not venture to discuss. But I do know, that many of those who are driven to this life are desperately searching for those pockets of silence where we can root and grow. We must all hope we find them.” 
Mark Rothko

https://redlineagrinio.gr/culturally/arts/eikastika/43887-mark-rothkoi-siopi-akrivis

http://www.theartstory.org/artist-rothko-mark.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Rothko


||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική ή άλλου είδους χρήση. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή σε άλλα site και blog. |||​>  ακολουθήστε την κ.Μαρία Πανούτσου στο facebook
.
.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)