Με λέξεις πιασμένες στην απόχη > Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ
γράφει η Ελένη ΝέστοραΤο φως πονετικό έμπαινε απ’ το μισάνοιχτο παράθυρο. Ξημέρωμα. Αρπάχτηκε από μια φλύαρη ακτίνα που αυθάδικα τρύπησε τις γρίλιες και πεισματικά γαντζώθηκε στο πρόσωπό της. Έκανε να την αποφύγει αλλάζοντας θέση στο μαξιλάρι μα εκείνη επίμονη την ακολούθησε. Στο τέλος τα κατάφερε. Τη σήκωσε απ’ το κρεβάτι με το έτσι θέλω. Σκοτεινή σηκώθηκε. Το ‘νιωθε.

Ο άντρας της δίπλα ζέσταινε ακόμα τη μεριά του. Έριξε μια ματιά στο παιδί. Αμέριμνο κοιμόταν. Πήγε τρεκλίζοντας στην κουζίνα. Στα τυφλά έβαλε τον καφέ να γίνεται με μηχανικές κινήσεις. Η κούπα της πλυμένη αποβραδίς την περίμενε πλάι στην καφετέρια.  «Τι σου είναι η συνήθεια;» σκέφτηκε.  Όλα μετρημένα με ακρίβεια ρολογιού. Προς στιγμή ένιωσε μια ανακούφιση κι ας στύφιζε κάτι στο στόμα.

Με την πρώτη γουλιά αναρωτήθηκε τι να μαγειρέψει. Πόνος κι αυτός κάθε μέρα!  Θυμήθηκε το παλιό τετράδιο της μάνας της με τις συνταγές. Χρόνια είχε να τ’ ανοίξει. Από ένα σημείο και μετά και το φαγητό ρουτίνα έγινε. Σήμερα ήθελε κάτι ν’ αλλάξει. Κάτι. Έτσι για να πεθυμήσει ξανά το ίδιο.

Το χοντρό του εξώφυλλό τριμμένο στις γωνιές, παλιό πανωφόρι θαρρείς, το τύλιγε προστατευτικά.  Γύρισε το πρώτο φύλλο και ξεπήδησαν τα γράμματά της να την αγκαλιάσουν. Καλλιγραφικά γραμμένα με ουρίτσες και αναρριχώμενες περικοκλάδες τύλιξαν τη μνήμη της κι ευωδίασε το γύρω. Είχε ξεχάσει πόσο όμορφα έγραφε. 

Στάθηκε για λίγο, έκλεισε τα μάτια και την έφερε δίπλα της. «Θες καφέ, μάνα;» τη ρώτησε κι εκείνη γελαστή «Ναι!» της ένευσε. Έβαλε κι άλλη κούπα. «Μαζί, σήμερα μαζί…» μουρμούρισε και χάιδευε τις σελίδες μια μια και προχώραγε. Ανάμεσα ξεπήδαγαν κρυμμένα χαρτάκια με σημειώσεις  και οδηγίες για πετυχημένα γλυκά και πολλά υποσχόμενα πιάτα.  Ξεχάστηκε σε τούτο το ταξίδι.

Πώς βρέθηκε στην ποδιά της ούτε που κατάλαβε.  Κιτρινισμένο το χαρτί, ελαφρώς λερωμένο με πιτσιλιές που δεν ξεκαθάριζε εύκολα τι ήταν. Τριγύρω  ζωγραφισμένη σαν από χέρι παιδικό. Σύννεφα κονταροχτυπιόταν γύρω από έναν ήλιο αφέντη τ’ ουρανού, γαλανού πιότερο κι απ’ της θάλασσας το χρώμα. Πουλιά, ξόμπλια θαρρείς του. Κι ένα κορίτσι, σε κήπο βαλμένο, στη σκιά μιας λεμονιάς να ανταγωνίζεται στο τραγούδι το μικρό καναρινάκι της. Όλα να λούζονται στο φως, να χαϊδεύονται απ’ το μελτεμάκι που’ ρχονταν από μακριά.

«ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» έγραφε ο τίτλος. Αφέθηκε στις λέξεις της…


Υλικά:
Ένα παράθυρο ανοιχτό.
Μια λεμονιά που τη λούζει ο ήλιος, τη στεγνώνει ο άνεμος κι η ομορφιά της λεηλατεί το τοπίο.
Φλύαροι κελαηδισμοί πουλιών που μπερδεύονται στα μαλλιά της και σκεπάζουν το ψιθύρισμα του αέρα.
Ένα καναρίνι στο κλουβί να τραγουδά τη λευτεριά του - διαρκές ζητούμενο.
Ένας ουρανός στο φόντο τόσο γαλανός όσο χρειάζεται για να ονειρευτείς.


Εκτέλεση:
Ανοίγεις τα φύλλα της καρδιάς κι αφήνεις τον αέρα να μπει να σηκώσει τη σκόνη απ' όσα - επιμελώς - ξέχασες.
Δε φοβάσαι. Αφήνεις τον ήλιο να φωτίσει ό,τι έκρυψες και κιτρίνισε μακριά του.
Και τους κελαηδισμούς; Τούτους τους μετατρέπεις σε σφυγμό, να δίνουν τέμπο στην ελπίδα.


Απόμεινε να κοιτάζει το χαρτί αποσβολωμένη. Η μάνα ονειρεύονταν! Γύρισε και την κοίταξε - δίπλα της κάθονταν ακόμη. Έριξε το βλέμμα χαμηλά χαμογελώντας ντροπαλά. Τη φαντάστηκε στην κουζίνα της μια τέτοια μέρα, που όλα ίδια της φαίνονταν, να κρατά μολύβι και χαρτί, να χαράζει τη μέρα που ορέγονταν και να τη ζει ανοίγοντας τα παραθύρια στον ήλιο αντίκρυ. Ν’ ανασαίνει και να παίρνει κουράγιο για παρακάτω.

Ένιωσε ξάφνου το χάδι της. Εκεί στη ρίζα του λαιμού. Τρυφερό και ζεστό. «Να σε προσέχεις!» της ψιθύρισε κι έφυγε όπως ήρθε … σαν αεράκι. Άνοιξε το παράθυρο. Ανάσανε. Βαθιά. Κι έβαλε να τραγουδά κατάντικρυ στον ήλιο.
1
2
3
4
5
6
7
8
9

>  ακολουθήστε την Ελένη Νέστορα στο facebook


||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΕΛΕΝΗ ΝΕΣΤΟΡΑ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com |||

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)