Λύχνος καιόμενος: Νύχτες υγρές


Νύχτες υγρές
γράφει η Βίκυ Δερμάνη


Σε τούτες τις νύχτες της σιωπής το γέλιο μου κατάμουτρα το φτύνω στα φαντάσματα. Το φτύνω κι απέρχομαι. Φεύγω και τραυματίζομαι σαρκάζοντας. Σκοτώνω και σκοτώνομαι. Χάνομαι σε τόπους σκιών χιμαιρικών. Χάνω τις άμυνές μου. Τα χνάρια τα σβήνει η βροχή. Χάνω της επιστροφής τους δρόμους. Υπάρχω και δεν υπάρχω. Γίνομαι βροχή. Βροχή που πέφτει σε χώμα αξεδίψαστο.
Νύχτες υγρές. Καταραμένες. Βασανίζω και βασανίζομαι. Καταρράχτες το νερό του Σιλωάμ. Άλλοτε κολυμπήθρα. Άλλοτε μήτρα-καταφύγιο. Το χώμα ζωή ανθίζει.  Το χώμα καρπίζει θάνατο. Τρέχει στο χώμα το νερό. Γεμίζουν τα δωμάτια αυλάκια. Βιολέτες μπλε φυτρώνουν στο σπίτι μου. Γίνονται κήπος τα δωμάτια ολάνθιστος. Γίνομαι παιδί. Να μεγαλώσω αρνούμαι. Μύστης-παιδί. Μιλώ του χώματος και των νερών τη γλώσσα. Άλλοτε γίνομαι περικαλλής και ιερά γυναίκα. Άντρας καμιά φορά γίνομαι. Ζωής πανώριας γίνομαι φυτευτής. Τις περισσότερες φορές ενδύομαι πελματοβάμονα σκύλου πιστού την όψη. Εκείνες τις φορές που τη γλώσσα των ανθρώπων αρνούμαι να μιλήσω. 
Δεν έχω τίποτα να χάσω, γιατί τα πάντα έχασα. Μετράω. Ξαναμετρώ και τελειωμό δεν έχουν. Γαϊτανάκι νυχτερίδων γύρω μου οι απώλειες. Οι απώλειες φαντάσματα στους τοίχους. Οι απώλειες γιορντάνι στο λαιμό μου. Τις φορώ και τις χορεύω ξέφρενα. Τις νύχτες. Τις νύχτες που έρχονται και παρέρχονται. Το πικρό το γέλιο μου ή τ’ αγνοούν ή το κοροϊδεύουν. Κάθε φορά τις κολυμπώ. Στους αφρούς τους μέχρι το τέλος πνιγοδέρνομαι. Τις ξεγελώ τις νύχτες μου Ισκαριώτες καίγοντας. Μέχρι να ξημερώσει τις ξεγελώ. Με μεθυσμένα δάκρυα, με σφαίρες πολύχρωμες και άνθη μυροβόλα. Σα νυχτώνει η μέρα στις λάσπες τις βαλτώδεις πέφτω. Πέφτω, σηκώνομαι κι ανασαίνω ζωή από χώμα και νερό. Με λάσπες χειροποίητες πνοή στα όνειρα φυσώ και κείνα ζωντανεύουν.

Τις ξεγελώ με τα τερτίπια μου κάθε φορά τις νύχτες.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΒΙΚΥ ΔΕΡΜΑΝΗ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com |||> ακολουθήστε την κ. Βίκυ Δερμάνη στο FACEBOOK


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)