Με λέξεις πιασμένες στην απόχη: "Εξαγνισμός"


-γράφει η Ελένη Νέστορα


Εξαγνισμός

Κάθε φορά που η νόνα μου κουράζονταν απ' τις λέξεις, 'κείνες που ακοίμιστες στοίχειωναν τον ύπνο της, ανασκουμπώνονταν κι έφτιαχνε ένα ψωμί.
Το ζύμωνε με τέχνη περισσή μιλώντας του και τραγουδώντας του. Θαρρώ πως μες στ' αλεύρι του κοσκίνιζε και τις έγνοιες της, σκόνη να γίνουν, να χαθούν. Σαν έρχονταν η ώρα τ' αλατιού έκλαιγε σιωπηλά και το άρταινε με τις πίκρες και τα παράπονά της. Μα στο προζύμι για μαγιά έκρυβε τα πιο ακριβά της όνειρα.
Σαν το' "πιανε", κανείς μας δεν τολμούσε να της μιλήσει. Είχε ένα βλέμμα αερικού και μια κοψιά έφηβης Αμαζόνας, καθώς ανασκουμπώνονταν με σηκωμένα τα μανίκια να το παλεύει ζύμη να γίνει, μαλακή κι αφράτη σαν τα στήθια της, που έδωσαν ζωή. Το τύλιγε μετά στοργικά με μια υφαντή πετσέτα της προίκας της - μερόνυχτα τα ύφαινε εκείνα τα προικιά θυμάται - και το' βαζε να κοιμηθεί νανουρίζοντάς το.
Ο φούρνος πύρωνε από ώρα. Καρτερικά περίμενε τη στιγμή να το δεχτεί στην αγκαλιά του. Εμείς με αγωνία περιμέναμε την ώρα της μοιρασιάς. Τότε που η νόνα μας ξύπναγε απ' τον βαθύ της λήθαργο, θαρρείς, και γύριζε το λατρεμένο βλέμμα της απάνω μας.
Αχ, κι ήταν εκείνο το ψωμί παρηγοριάς μεράδι. Γλυκό και μυρωδάτο σαν τον κόρφο της που μέσα του μας έκλεινε τρυφερά. Λες κι η φωτιά το εξάγνιζε απ' τις έγνοιες και τις πίκρες της ζωής της κι άφηνε μόνο έν' άρωμα ανοιξιάτικης νυχτιάς, για να ξαναγεννηθούν όλα.
Είναι κάτι μεσημέρια που με τυλίγει τ' άρωμά της...ή του ψωμιού που απλόχερα μας μοίραζε; Τίποτε δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Μπορεί και τα δυο. Ίσως πάλι να φταίει το αεράκι που χαλαρά κουνά τα φύλλα της λεμονιάς μου και 'κείνη γέρνει κι αγκαλιάζει το γιασεμί μου και ξυπνά τις θύμησες.
Ίσως. Μα ό,τι κι αν φταίει, καλόδεχτο. Κοίτα, νόνα μου, χαμογελώ...


1
2
3
4
5
6
7
8
9

||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΕΛΕΝΗ ΝΕΣΤΟΡΑ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com |||>  ακολουθήστε την Ελένη Νέστορα στο FacebookΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)