Με λέξεις πιασμένες στην απόχη: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

- 4/8/2018


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
γράφει η Ελένη Νέστορα


art: Ana Mendieta-         Μάνα μου, θα μ’ ετοίμαζες για το σχολειό.  Άσπρο μαντίλι στη σάκα, φιλί γλυκό στο μάγουλο, μια καλημέρα για ευχή. Θα’ παιρνα το δρόμο σίγουρη για την αγάπη. Οι μέρες θα κατρακύλαγαν σαν τόπι στα χέρια ενός παιδιού, που ξεχασμένο απόμεινε ώρα μεσημεριού κατακαλόκαιρο, κάτω απ’ τα πεύκα της αυλής, να παίζει. Μια μια θα τις ανάσαινα απ’ τ’ ανοιχτά τα παραθύρια της ζωής.
-         Πού πας, κοριτσάκι;
-         Οι εποχές θα έρχονται η μια μετά την άλλη, το ξέρω. Θα ωριμάζουν τα σταφύλια. Φύλλα θα πέφτουν. Μετά τη σπορά, κάποτε, θ’ ανθίζει η γη μ’ ένα φιλί. Κλώνια θα γεμίζουν μ’ ανθούς, καρπούς θα δίνουν. Θα’ ταν ωραίο να τους γεύομουν! Τη γλύκα, τη στιφάδα, την πίκρα τους. Στόμα γεμάτο απ’ τη χυμώδη σάρκα τους. Αναμνήσεις χρόνων να ταξιδεύουν μαζί τους.
-         Μη φεύγεις, κοριτσάκι!
-         Να θυμόμουν, λέει, κάποτε το κυνήγι με τα ρόδια στα χέρια, ανοιχτά ακόμη, απ’ τον κήπο του κυρ Αλέκου. Πώς τρέχαν τα σπόρια στην κατηφοριά! Και τα γλυκόξινα δαμάσκηνα της κυρα-Φωτεινής! Πώς λέρωναν το άσπρο μου φουστάνι! Κόκκινα χείλη τον Ιούνη. Βαμμένα από κεράσια και πόθο κρυφό. Πρώτο φιλί στ’ Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι, να θυμόμουν.
-         Μη χάνεσαι, κοριτσάκι!
-         Ήταν να φύγω. Δεν το ‘ξερα. Ανοιχτό έμεινε το βιβλίο στο τραπέζι. Ατέλειωτη η ζωγραφιά. Άφτιαχτο και το βραχιολάκι για τη γιορτή σου. Σχώρα με, μάνα. Δεν πρόλαβα να μεγαλώσω.
Πλύνε μου το καμένο μου κορμί. Βάλε μου τ’ άσπρο μου φουστάνι. Τα  κόκκινα λουστρίνια φόρεσέ μου κι αποχαιρέτησέ με! Κι ύστερα σπίτια γκρέμισε, δέντρα φύτεψε, να πρασινίσει η μαύρη γης, να φτάσουνε στη θάλασσα, να’ ρθουν πουλιά να κελαηδούν ν’ ανασταίνομαι. Κι άσε τον άνεμο να κλαίει τις έρημες μέρες, σα φυσά: «Άδικα πήγε…άδικα»
-         Αχ!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως η αντιγραφή σε άλλα site και blog, αρκεί να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού (ΕΛΕΝΗ ΝΕΣΤΟΡΑ) και η πηγή: http://www.grafomichani.com |||


>  ακολουθήστε την Ελένη Νέστορα στο facebook
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)