DUETS: «λίγο πριν του φθινόπωρου τα χρώματα»


«λίγο πριν του φθινόπωρου τα χρώματα»
- 3/9/2018 -

Μη μιλάτε
 ακούστε  τον άνεμο
πως πιέζει το σώμα 
και αφήνει  
γραμμές
μικρές ιστορίες 
σε ίσες αποστάσεις

Μαρία Πανούτσου

Σήμερα στα Duets

Αλέξης  Γεωργαντάς-  Ποίηση
Μαρία Πανούτσου -  Ποίηση
Εικόνα-  František Kupka
Duets
Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύοDuets
Στον Ζυγό και  οι δύο  ή  ένα  παιχνίδι για δύο
Συνύπαρξη δυο  ανθρώπων είναι δύσκολη. Ίσως η συνύπαρξη στο παιχνίδι, να  γίνεται ευκολότερη. Η ιδέα  των  Duets   ‘Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο’   μου γεννήθηκε όταν μια μέρα,  σε ένα σχέδιο φίλου, θέλησα να ‘ απαντήσω’ με ένα  ποίημα και έτσι άρχισα να βλέπω  σχέδια, φωτογραφίες, και μικρά κείμενα ως αφορμή, ως μια ηχώ,  μιας σκέψη,   μιας αίσθηση,  του ‘ άλλου ’ ένα παιχνίδι σχέσης, με όσο γίνεται περισσότερη αθωότητα. Μια αθωότητα που κουβαλά  την πονηριά του παιχνιδιού. Επιθυμητή  συνύπαρξη  στα  Duets με υλικό που  δημιουργείται  ακριβώς για την συνεργασία αυτή .
Ευχαριστώ τον  Μάρκο Σαριμανώλη   για την θετική του αντιμετώπιση  στην πρόταση μου και την πρόσκληση και έτσι   αυτό το παιχνίδι,  θα έχει τον χώρο του  στην ‘Γραφομηχανή’. Τα κείμενα που θα  παρουσιάζονται και το υλικό, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο μέρος  να είναι  πρωτοεμφανιζόμενο  στην στήλη αυτή, μια και  το παιχνίδι  ζητά  ακριβώς , μια άμεση και  στο παρόν δημιουργία και συνεργασία,  δύο ανθρώπων.


Tα Duets  ‘Στον Ζυγό και  οι δύο ή  ένα  παιχνίδι για δύο:Σύλληψη  οργάνωση και  εκτέλεση της Μαρίας Πανούτσου. Σε αποκλειστικότητα στην ‘ Γραφομηχανή ’.

Μαρία ΠανούτσουΈνα Duets  που  αναμοχλεύει  μια σχέση φιλίας που στηρίζεται στις λέξεις


Η φιλία  είναι μια σχέση  μεταξύ  ανθρώπων και άλλων πλασμάτων, για  την οποία αναρωτιέμαι και επεξεργάζομαι από μικρό κορίτσι. Δεν την καταβαίνω αρκετά.  Όταν πήγαινα να την βιώσω,  μου  ξέφευγε και όσες φορές μπορούσα να την ξεχωρίσω, τελείωνε πριν  καν αρχίσει. Μέχρι και σήμερα την ψάχνω.
 Νομίζω ότι δεν υπάρχει  από μόνη της  πραγματικά, αλλά παρευρίσκεται σε κάθε  είδους σχέση και ποτέ αυτόνομη. Το   Duets αυτό   -  σχέση  λόγου και  ιδέας, λέξεων και συνειρμών- αποκαλύπτει μια ακόμη προσπάθεια για ζωή και  δημιουργία.
Επτά μέρες της δημιουργίας’

Α. Αλέξης Γεωργαντάς
α. Μαρία Πανούτσου

A.             Ευθεία οριζόντια γραμμή_ Μετά σαν κύμα_ Στροβιλίζονται_ Μπλέκονται το ένα με τ’ άλλο και εκσφενδονίζονται προς τα πάνω.α.
στην  ζεστή  άσφαλτο περπατώντας, 
έγερνε  δειλά το κεφάλι
και  έβλεπε τα δένδρα,
να ριζώνουν στον  ουρανό.


Β.   Ένα τυχαίο βλέμμα που πέφτει πάνω σου_   Η πρώτη γουλιά καφέ που θα πιεις_ Λεωφορείο στο πρώτο του δρομολόγιο_ Η αίσθηση του ήλιου μέσα στο σπίτι_ Η απόφαση να αλλάξεις σταθμό και τρένο_ (Βιώματα, στιγμές)_


β.
Δεν έφτασε ποτέ  στο σπίτι που γεννήθηκε.
Δεν ήξερε καν τον δρόμο.

Έτσι ησύχασε και αφοσιώθηκε
στην διαδρομή , 
που έκανε,  στην καθημερινή της βόλτα.


Γ.   Αφέθηκα στο κύμα Έψαχνα στα συρτάρια να βρω τις λέξεις. Κολύμπησα Άνοιξα παλιά μπαούλα. Έκανα βουτιά κ βούτηξα. Ξεχασμένο φεγγάρι πάνω στο πατάρι. Το πήρα μαζί μου και βγήκα στην στεριά. ~
Περπατούσα για να φτάσω κάπου.
Είδα σ΄ ένα παράθυρο χωρίς φως μέσα, ψυχές-φιγούρες να συζητάνε να χορεύουν να μαγειρεύουν χρώμα. Συνέχισα. Σκεφτόμουν τα μικρά που δίνουν την χαρά. Ανέβηκα ανηφόρα. Μπέρδεψα τους δρόμους. Έφτασα εκεί που ήθελα. Αδιέξοδο μικρό δρομάκι μ’  έβγαλε σε διέξοδο τελικά.

γ.
Αναμονή  για τις αμυγδαλιές που δεν άργησαν να έρθουν.
Ήταν το κρύο  απαλό σαν το χάδι που προμήνυε  χαρές και λύπες.
Μετά πόρτα - πόρτα  τον γύρευε.

Δ.  Βλέμματα σε κοντινό πλάνο Ένα τραπέζι/2 άνθρωποι Μιλάω και αισθάνεσαι/γελάμε Μου πετάς όμορφες λέξεις στο μυαλό και χάνομαι ~ Χέρια θέλουν να μιλήσουν/να πουν αυτά που δε λεν τα χείλη Ένα τραπέζι/2 καρέκλες Αφήσαμε το πορτατίφ ανοιχτό και φύγαμε

δ.
Ήταν μια χαρά κοινωνική,
που έκρυβε μια άλλη χαρά.

Σαν μια αχιβάδα που είναι στο στρείδι μέχρι τον θάνατό του.

Ε.  Δεν μπορείς να τα δεις. Υπήρχαν αλλά τώρα δεν υπάρχουν. Εξαφανίστηκαν εδώ και πολύ καιρό. Ίσως αν γέμιζα με "καθαρό νερό" την καρδιά, ίσως τότε να τα έβλεπα ολοζώντανα μπροστά μου. Αυτά που νόμιζα .....εξαφανισμένα...

ε.
Εκείνο το άγνωστο μέρος γεμάτο με  θάμνους,  έκρυβε  ένα κάτι,

που την φόβιζε και την σαγήνευση
χωρίς όμως να ξέρει το γιατί.
 
 
 
 
 
Ζ. Σκάλισα τον κήπο
Έβαλα τα χέρια μου στο χώμα
Βοήθησες και ‘συ_ Μόνος τα ΟΛΑ δεν μπορώ
Σταγόνα ιδρώτα έπεσε στο πρώτο φύλλο
Όπως τα θέλησες_
ζ.
Δεν άφηνε τον εαυτόν της  να πιστέψει.
Άκουγε  την σοφή κουκουβάγια.

Και  έγραφε σε χαρτί  του μπακάλη, ένα σημείωμα που θα άλλαζε την ζωή της.


Στ. Ξεντύθηκαν και πλύθηκαν/
νερό καθαρό, δροσερό
τους έσμιξε/
από μια δροσοπηγή/
από έναν μυστικό ποταμό λούστηκαν
από την χάρη του νερού/
o ένας για τον άλλον/
άφησαν τον εαυτό τους
να στεγνώσει
μετασχηματίστηκαν/
έγιναν πουλιά
ΑΛΜΑ

στ.
Το χώμα ήταν η δεύτερη της επιλογή.
Το νερό  η πρώτη της.

Το φως, η αμέσως επομένη.
Και  ο αέρας  την γέμιζε χαρά.


1
2
3
4
5
6
7
8
9Βιογραφικά

Ο Αλέξης Γεωργαντάς έχει κάνει σπουδές  στην εικονογράφηση, σκιτσογραφία και γραφιστική. Παρακολούθησε σεμινάρια κίνησης, λόγου και έκφρασης στο θέατρο των αλλαγών. Είναι κάτοχος 2ου βαθμού ρέικι. Γνωρίζει την τέχνη του Thai μασάζ. Αγαπά την απλότητα και πιστεύει σε αυτό που δεν μπορούν να δουν τα μάτια.  Γράφει και ζωγραφίζει.   Ποίηση, παραμύθια και αφηγήσεις  του, υπάρχουν  σε  διαδικτυακά περιοδικά στην ελληνική και Ισπανική γλώσσα.  Ετοιμάζει την πρώτη του ποιητική συλλογή. Κατάγεται από την Αργεντινή. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

https://republicasentimiento.blogspot.com
František Kupka
Ο Φράντισεκ Κούπκα (František Kupka, 23 Σεπτεμβρίου 1871 – 24 Ιουνίου 1957) ήταν Τσέχος ζωγράφος και γραφίστας, ένας από τους πρωτεργάτες της αφηρημένης και της ανεικονικής τέχνης στην Ευρώπη κατά τον 20ό αιώνα.||| Το κείμενο είναι προϊον πνευματικής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου Ν.2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή για εμπορική ή άλλου είδους χρήση. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή σε άλλα site και blog. |||>  ακολουθήστε την κ.Μαρία Πανούτσου στο FacebookΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

μικρός ταξιδευτής: @da Cruz da Rocha (click στην εικόνα)